Bolečine v vratu in rami so pogost pojav, še posebno v današnjem času, ko veliko ljudi v službi sedi in jim prisilna drža povzroča tudi bolečine v križu, ki danes ni domena starejše populacije, ampak tudi dosti mladih tarna za tovrstnimi bolečinami. 
Zagotovo ste že doživeli obdobja, ko ste se srečali z bolečino v vratu in rami, kar je precej pogosto, še posebej v današnjem sedečem načinu življenja. Če vas zanimajo učinkovite rešitve za lajšanje teh neugodnih občutkov, ste na pravem mestu. V tem prispevku bomo raziskali različne vidike bolečine v vratu in rami ter vam ponudili koristne nasvete za obvladovanje teh nelagodij.

bolečine v vratu in rami

V spodnjem prispevku bomo pisali o tem kako lajšati bolečine v vratu in rami doma, kdaj je taka bolečina lahko znak resnejšega problema, kaj so potencialni vzroki in kakšne vaje priporočamo za olajšanje – vse to bomo raziskali, da vam pomagamo razumeti in obvladovati bolečino v vratu in rami. Sledite nam na poti do boljšega počutja in učinkovitega soočanja z izzivi, ki jih prinaša sodoben način življenja. Vabljeni k branju:

Kako lajšati bolečino v vratu in rami doma

Lajšanje bolečine v vratu in rami doma je mogoče z nekaj preprostimi ukrepi:

 • Redna uporaba toplega obkladka ali ledene vreče na prizadetem območju lahko pomaga zmanjšati vnetje.
 • Pravilno držo pri sedenju in stalnem delu je ključnega pomena, prav tako pa so tudi raztezne vaje za izboljšanje gibljivosti.
 • Uporaba ergonomske blazine in vzglavnikov lahko dodatno podpre zdravje vratu.
 • Za sprostitev napetih mišic so priporočljive tudi tehnike sproščanja, kot je globoko dihanje.
 • Magnetna terapija je lahko prava vrsta za lajšanje zakrčenosti v vratu in rami, saj deluje tudi protivnetno.
bolečine v vratu in rami
Bolečine v vratu in rami lahko lajša magnetna terapija doma, preberite kako.

Bolečine v vratu in rami (najpogostejši vzroki)

Bolečina v vratu in rami ima lahko različne vzroke, med katerimi so pogosti mišični krči, napetost, poškodbe ali degenerativne spremembe. Slaba drža pri delu, dolgotrajno sedenje in stres lahko prispevajo k bolečini. Poškodbe zaradi nenadnih gibov ali napačnih dvigov so prav tako pogost vzrok.
Bolečino lahko povzroča tudi obraba medvretenčnih ploščic ali vnetje sklepov. Vzrok za bolečine v vratu in rami je lahko tudi tako imenovana zamrznjena rama, ki je zelo dolgotrajna. Drugi vzroki so še:

 • osteoartritis,
 • vratna spondiloza,
 • tendinitis in
 • fibromialgija.

Trije najpogostejši vzroki za bolečine v vratu in rami vključujejo:

Napetost mišic

Dolgotrajna napetost v mišicah vratu in ramen lahko povzroči bolečino. Slaba drža, dolgotrajno sedenje ali ponavljajoče se gibe lahko sprožijo napetost.

Pravilna drža

Poškodbe in nesreče

Avtomobilske nesreče, padci ali športne poškodbe lahko povzročijo poškodbe vratne hrbtenice, mišic ali sklepov, kar vodi v bolečino.

Artritis

Vnetje sklepov, kot je osteoartritis ali revmatoidni artritis, lahko prizadene tudi vrat in ramena, povzročajoč bolečino, togost in omejeno gibljivost.

Poškodbe zaradi nenadnih gibov ali napačnih dvigov

Poškodbe zaradi nenadnih gibov ali napačnih dvigov lahko povzročijo bolečine v vratu in rami. Sem spadajo:

 1. Zvini in izpahi: Nenadni gib lahko povzroči zvin vratne hrbtenice ali izpah sklepov ramenskega obroča.
 2. Vretenčna dislokacija: Napačen gib ali dvigovanje težkih bremen lahko povzroči dislokacijo vratnih vretenc (hernija diska)
 3. Napetost mišic: Nagibi, ki presegajo normalen obseg gibanja, lahko povzročijo napetost in mikropoškodbe v mišicah vratu.
 4. Travmatične poškodbe: Nenadni gibi lahko povzročijo tudi različne travmatične poškodbe, kot so zlom ključnice ali ramenskega sklepa.
 5. Ruptura ligamentov: Napačno izvedeni gibi lahko povzročijo pretrganje ligamentov v predelu vratu ali rame. V rami je zelo pogosta natrgana mišica rotatorna manšeta

Omenjene poškodbe in stanja zahtevajo ustrezno zdravniško obravnavo za diagnosticiranje in zdravljenje, ki lahko vključuje fizikalno terapijo, počitek in v nekaterih primerih kirurški poseg. Pomembno je, da se v primeru vztrajajočih ali hujših bolečin posvetujete z zdravnikom, ki bo postavil natančno diagnozo in predlagal ustrezno zdravljenje.

Preberite tudi:

Kdaj so bolečine v vratu in rami znak resnejšega problema

Bolečine v vratu in rami lahko pomenijo resen problem, in obstajajo situacije, ko je nujno poiskati zdravniško pomoč. Če bolečina spremlja kateri od naslednjih simptomov, je pomembno takoj stopiti v stik z zdravnikom:

 1. Akutna poškodba: Če je bolečina posledica hude poškodbe, na primer avtomobilske nesreče ali padca, je nujno poiskati zdravniško pomoč, da se izključijo morebitne zlome ali notranje poškodbe.
 2. Izguba gibljivosti ali občutljivosti: Če opazite izgubo gibljivosti v roki, težave s koordinacijo ali občutljivost v roki, to lahko kaže na resno težavo s hrbtenjačo ali živci in zahteva takojšnjo obravnavo.
 3. Bolečina, ki seva v prsi: Če bolečina v vratu in rami seva v prsni koš, to lahko signalizira srčni napad. To je nujno stanje, in takojšnje ukrepanje je ključno.
 4. Huda oteklina ali rdečina: Če opazite nenadno oteklino, rdečino ali vročino v predelu vratu in rame, to lahko kaže na okužbo ali vnetje, kar zahteva zdravniško pozornost.

Pri kakršni koli bolečini, ki vztraja, se stopite v stik z zdravnikom, da se izključijo resnejše težave in zagotovi ustrezno zdravljenje

Vaje za olajšanje bolečine v vratu in rami

Preden začnete s kakršnimi koli vajami za olajšanje bolečin v vratu in rami, se posvetujte s svojim zdravnikom, še posebej, če imate obstoječe zdravstvene težave. Če je zdravnik potrdil, da so vaje primerne za vas, lahko poskusite naslednje:

 1. Vaje za raztezanje vratu:
  • Nežno nagibajte glavo na eno stran, držite položaj nekaj sekund, nato ponovite na drugi strani.
  • Krožno zavrtite glavo v smeri urinega kazalca, nato pa v nasprotni smeri.
  • Počasi nagnite glavo nazaj, da občutite raztezanje v predelu vratu.
 2. Vaje za krepitev ramenskih mišic:
  • Uporabite lahke uteži ali elastiko za izvajanje vaj za krepitev ramenskih mišic, kot so dvigi uteži ali potiskanje elastike stran od telesa.
 3. Raztezanje ramenskih mišic:
  • Če se sedi ali stoji, prekrižajte roko pred prsnim košem in uporabite drugo roko, da nežno potisnete komolec.
  • Prekrižajte roko zadaj in poskusite doseči roko z nasprotno roko, enako na obeh straneh.
 4. Vaje za izboljšanje drže:
  • Sedite ali stojte pokonci, poravnajte hrbtenico in dvignite prsni koš. To lahko pomaga zmanjšati pritisk na vrat in ramena.
 5. Nasloni za vrat in ramo:
  • S sedečega položaja se nežno nagnite proti strani, poskušajte dotakniti uho ramena. Ponovite na obeh straneh.

Vaje izvajajte počasi in previdno, in če kadarkoli med vadbo občutite bolečino, prenehajte takoj. Če se bolečina vztraja ali se poslabša, se posvetujte z zdravnikom.

Preprečevanje bolečine v vratu in rami

Večina bolečine v vratu in rami je povezana z nepravilno držo in starostno obrabo. Da bi preprečili bolečine v vratu, ohranjajte glavo v sredini nad hrbtenico. Nekaj preprostih sprememb v vsakodnevnih navadah vam lahko pomaga.
Razmislite o naslednjem:

 • Uporabljajte pravilno držo. Ko stojite in sedite, poskrbite, da so ramena v ravni liniji nad boki in ušesa neposredno nad rameni. Pri uporabi mobilnih telefonov, tablic in drugih majhnih zaslonov držite glavo pokonci ter napravo držite naravnost, namesto da nagibate vrat navzdol.
 • Vzemite pogoste odmore. Če potujete na dolge razdalje ali dolgo delate za računalnikom, vstanite, se premikajte in raztezajte vrat in ramena.
 • Prilagodite mizo, stol in računalnik tako, da je zaslon na ravni oči. Kolena naj bodo rahlo nižja od bokov. Uporabljajte naslonjala za roke.
 • Če kadite, prenehajte. Kajenje lahko poveča tveganje za razvoj bolečin v vratu.
 • Izogibajte se nošenju težkih torb z naramnicami preko ramena. Teža lahko obremeni vrat.
 • Spite v zdravem položaju. Glava in vrat naj bosta poravnana s telesom. Uporabljajte majhen vzglavnik pod vratom. Poskusite spati na hrbtu z dvignjenimi stegni na blazinah, kar bo sprostilo mišice hrbtenice.
 • Ostajajte aktivni. Če se premalo gibate, povečajte raven svoje dejavnosti.
bolečine v vratu in rami-spalni položaj

VIRI IN DODATNA BRANJA

 1. bolečine v križu
 2. Mayoclinic
 3.  bolečine v kolenu
 4. artritis simptomi