Holesterol je žal spremljevalec vedno večjega števila ljudi.
holesterol

Eden izmed prvih ukrepov, ki jih telo izvaja pri dehidraciji, je povišana raven holesterola. Voda je vir življenja in zdravja. Vsak dan je potrebno spiti vsaj dva litra vode. Ob določeni prehrani, ki povečuje suhost, pa jo je potrebno spiti tudi več.
Uživanje začimb koristi zdravju. Ker pa večina začimb povečuje suhost in toploto v telesu, je potrebno popiti še malo več vode na dan. Danes je poudarek na dobrih pomočnicah pri urejanju holesterola in trigliceridov. In to so začimbe kot je pehtran, zelena, ingver, čebula, čemaž, česen, meta, peteršilj, rožmarin, kumina, muškatni orešček. Zraven tega pa so, peteršilj, pehtran in kumina znane tudi kot mala pomoč pri uravnavanju ravni sladkorja v krvi.
Rožmarin ščiti srce, preprečuje odlaganje maščob na stene arterij in s tem preprečuje njihovo zožitev.

Holesterol in narava

Čaj iz listov poprove mete poveča izločanje žolča, kar ima vpliv na zmanjšanje prebavnih težav, katere so povezane z motnjo v presnovi  maščob.

Z uživanjem zelene se sprošča ožilje in znižuje krvni tlak ter posledično tudi holesterol.
Peteršilj je znan kot močan oksidant, posebno svež.Tudi kumina in muškatni oreščeksta nepogrešljiva.

Ingver je zakladnica mineralov, vsebuje niacin, ki razkisa telo, kar je v neposredni povezavi  z uravnavanjem holesterola.

Česen
in čemaž imata podobno zdravilno moč v boju s holesterolom in trigliceridi. Mnogi avtorji navajajo, da so zdravilne moči čemaža močnejše, ker raste v divjini brez naše kemične pomoči. Pri čemažu niso zdravilni samo listi. Ko ti zgubijo svežino, so na vrsti popki, cvetovi, od jeseni dalje pa čebulčke. Oba blagodejno vplivata na ožilje in čistita kri in nižata raven holesterola.

Tudi čebula je zelo priporočljiva za ljudi z visokim krvnim pritiskom ter za osebe nagnjene k infarktom in srčno žilnim obolenjem; da ne omenjam, da je tudi sovražnica holesterolu in trigliceridom.

Sprehodite se malo po domačem zelenjavnem vrtu ali obiščite tržnico ter prijazne zeliščarke in branjevke, kje boste našli naravna prehranska dopolnila in vam ne bo treba kupovati umetnih dopolnil za uravnavanje holesterola in trigliceridov. Verjemite, telo vam bo hvaležno!

Za dušo pa bo poskrbel nasmeh prijaznih ljudi, ki se vsak dan ukvarjajo s pridelavo in prodajo naravnih dobrot ali pa pogled na lep domač zelenjavni vrt.