Vnetje ramenskega sklepa imenujemo tudi artritis. To je kronična bolezen, kateri so nekoč rekli tudi revma. Vendar pri vnetju oz. artritisu gre za vnetje v sklepu ali obsklepnih strukturah, pri revmi pa je lahko tudi kaj drugega. 
V tem prispevku boste izvedeli, zakaj se vname ramenski sklep, kaj je osteoartroza ramenskega sklepa in kako si lahko sami pomagate, če imate vnetje rame.. Vabljeni k branju, na koncu vam predstavljamo tudi video primernih vaj za vas.

Vnetje ramenskega sklepa

Zdaj vas gotovo zanima razlika med revmo in artritisom, zato vas vabim, da si preberete tudi prispevek z naslovom revmatsko obolenje – na tej povezavi.

Vrste vnetja ramenskega sklepa

Ramenski sklep spada med okroglaste sklepe, zato je njegovo gibanje zelo obsežno, saj v njem z lahkoto izvajamo predročenje do navpične osi, odročenje, zaročenje, priročenje, kroženje in tudi sukanje okoli vzdolžne osi oz. rotacije. To zmore la malo kateri sklep.
Vnetje ramenskega sklepa imenujemo tudi artritis in si lahko več o artritisu preberete na podčrtani povezavi, kjer je opisan artritis sklepov.
Glavno gibalo ramenskega sklepa je rotatorna mišična manšeta. Druge strukture v ramenskem obroču, ki pripomorejo k nemotenim in predvsem stabilnim gibom so sklepna ovojnica, sklepne vrečke (burze) in mišične tetive ter vezi.  Gre za vnetje delov rame, ki se vnamejo:

 • vnetje rotatorne manšete ali tendinitis

  Ker je to glavno gibalo v ramenskem sklepu, je velik problem, če se ta vname. Prekomerne obremenitve teh kit lahko nastajajo pri športih, kot so tenis, plavanje, golf in tek na smučeh. Sprva se bolečine lahko pojavljajo le med obremenjevanjem ramena ali neposredno po obremenitvi. V teh zgodnjih fazah okvare v kitah rotatorne manšete opažamo preobremenitveno vnetje in otekanje.

 • burzitis v rami ali vnetje sluzne vrečke

  Sluzna vrečka leži med deltoidno mišico in odrastkom lopatice. Vnetje nastane zaradi utesnitve burze pod kostni odrastek. Zdravnik navadno to ugotovi z ultrazvokom, kjer vidi spremembe mehkih tkiv. Predpiše vam protibolečinske in protivnetne tablete, kasneje pa fizikalno terapijo, med katere sodi tudi magnetna terapija Magus.

 • vnetje sklepne ovojnice ali zamrznjena rama:

  Kot nam pove žargonsko ime “zamrznjena rama”, ima bolnik velike težave z gibljivostjo ramenskega sklepa ter hude bolečine. Do vnetja sklepne ovojnice pride, ko je obraba hrustanca v sklepu že v takšni fazi, da se sklep vname.
  Vnetje sklepne ovojnice poteka v treh fazah: prva faza je najbolj boleča in traja tudi do pol leta; v drugi fazi se bolečine postopno umirjajo, še vedno pa je sklep zelo omejen pri gibanju; tretja faza je faza umirjanja, ko se počasi vrne tudi gibljivost rame.

Ramenski sklep

Na sliki je vidna rotatorna manšeta, ki je velikokrat vzrok za vnetje ramenskega sklepa, ker je stisnjena med deltoidno mišico in burso.

Ne glede to, kateri del se vam vname, resnica je ta, da je bolečina huda in zato gibljivost rame zelo omejena. Zdravnik najpogosteje predpiše protibolečinske tablete, protivnetne, velikokrat tudi “blokado” v ramo. Na koncu dolgega ogrevanja, ki lahko traja tudi do več kot eno leto, je na vrsti fizikalna rehabilitacija. Med njimi je zelo učinkovita tudi Magus magnetna blazina, ki si jo lahko izposodite na dom. Da magnetna terapija učinkuje tudi pri vnetju ramenskega sklepa, potrjuje klinična študija – vir 1.

Zakaj se vname sklep?

Vzrokov, da se vname ramenski sklep je več:

 • poškodbe

lahko privedejo do kasnejšega vnetja v sklepu. V različnih starostnih obdobjih prevladujejo različne oblike ramenskih poškodb. Kot najpogostejše velja omeniti težave zaradi ponavljajočih se izpahov ramena in različne oblike okvar kit rotatorne manšete, ki so posebno pogoste po 40. letu. Poleg teh dveh najpogostejših poškodbah se lahko v ramenu pojavljajo še težave, povezane z vnetjem dolge bicepsove kite, poškodbe akromioklavikularnega sklepa (sklep med končnim delom ključnice in lopatico), v kasnejšem obdobju pa tudi težave z obrabo hrustanca (artrozo) ramenskega sklepa.

 • obraba hrustanca v sklepu

je večkrat vzrok kasnejšemu vnetju. Saj se ob obrabi hrustanca v sklepu poškoduje tudi kost sklepa. Poznamo izrastke na koncih kosti v sklepu, ki so zelo ostre in ob gibanju povzročajo škodo v sklepu. To na koncu privede do hudega vnetja.

Obraba hrustanca v sklepu v sklepu

Na sliki je vidno, kako napreduje obraba hrustanca v sklepu. Na zadnji sliki z desne, so vidni okruški hrustanca in ostri robovi, ki so vzrok za vnetje v sklepu. Če vas zanima obraba hrustanca v sklepu, si preberite članek o tem, na podčrtani povezavi.

 • ponavljajoče obremenitve

Prekomerne obremenitve ramenskih kit lahko nastajajo pri športih, kot so tenis, plavanje, golf in tek na smučeh. Sprva se bolečine lahko pojavljajo le med obremenjevanjem ramena ali neposredno po obremenitvi. V teh zgodnjih fazah okvare v kitah rotatorne manšete opažamo preobremenitveno vnetje in otekanje.

Kaj lahko storite sami, da ne bo tako bolelo?

Vnetje ramenskega sklepa je zelo boleč in dolgotrajen proces. Da ne bi tako bolelo smo vam pripravili nekaj nasvetov za lajšanje bolečin in povrnitev gibljivosti v rami.
Vsekakor je odvisno od faze bolezni, a kljub bolečinam, je potrebno ostati aktiven. Potrebno je gibanje zapestja in krepitev mišic, ki ne bolijo.
Vsekakor s kinezioterapijo, tako kot pri večini poškodbenih in bolezenskih stanj, lahko naredite veliko. To pomeni z gibanjem in izvajanjem ciljnih vaj. Pri vajah morate vsekakor upoštevati, da je za vsakega posameznika individualen pristop nujen, zaradi bolečinskih udarov, ki niso pri vsakem enaki.

Metode, ki se uporabljajo za lajšanje bolečin in blažitev vnetja:

 • Tecar terapija
 • Vakuumska terapija
 • Ultrazvočna terapija
 • Protibolečinska elektroterapija
 • Terapija z udarnimi globinskimi valovi
 • Trigger point terapija
 • Obravnava mišičnih fascij
 • Kinezio taping

Ena izmed uporabnih in zelo učinkovitih metod lajšanja bolečin, ne glede na to, v kateri fazi je vnetje vaše rame je elektromagnetna blazina Magus.

Magnetna blazina Magus

je vrsta terapije, ki se izvaja na fizioterapiji, mi pa smo jo za vas razvili, da jo lahko uporabljate doma.
Magnetna blazina Magus je neinvazivna terapija na osnovi magnetnega polja in nizkih frekvenc, ki pozitivno vpliva na vnetje. Terapija se izvaja večkrat na dan, terapija traja 30 minut. Magnetno polje prodira v globino vašega ramenskega sklepa, kjer je izvor vnetja. Vi si lahko lajšate težavo s kremo, ki zaleže morda za pol ure; magnetna terapija Magus pa prodira v globino, v center dogajanja. Tovrstna terapija nič ne boli in ne poslabša vnetja. Pozitivno zavira vnetni proces ( artritis ) in deluje protibolečinsko na mehka tkiva, kot so kite in vezi v rami.
Ker veste, da je proces vnetja ramenskega sklepa dolg in boleč, vam priporočamo izposojo Magus blazine na dom, kjer boste lahko samostojno izvajali dve terapiji na dan. Tako si boste sami lahko olajšali bolečino, s pomočjo magnetoterapije brez, da boste zapustili dom.

Magnetna terapija Magus

Magnetna blazina Magus je uspešna pri zaviranju vnetja v ramenskem sklepu. Protibolečinsko deluje tudi na mehka tkiva, zato si z Magus blazino mnogi lajšajo tegobe vnetja ramenskega sklepa. Izposoja je možna na dom.

 

Vaje za vas, ki imate vnetje ramenskega sklepa

Ob vnetju ramenskega obroča moramo biti previdni pri izvajanju vaj, da si ne naredimo še dodatne škode. Vsekakor je zelo pomembno, da ostanete aktivni in da z vajami krepite mišice, kljub temu, da ob vajah boli.
V spodnjem videu si lahko pogledate vaje za tiste, ki imate vnetje ramenskega sklepa, ki jih lahko izvajate doma:

Dodatne uporabne informacije najdete tudi na naši prvi strani.

VIR 1: – NCB