V nadaljevanju predstavljamo nekaj misli v razmislek vsem, ki se zanimajo za krepitev imunskega sistema.

krepitev imunskega sistemaProbiotiki so živi mikroorganizmi, ki ob užitju v zadostni količini naselijo črevesje in pozitivno delujejo na zdravje gostitelja z učinki, ki presegajo učinke osnovnih hranil.

Probiotiki v določenem odstotku preživijo neugodne pH razmere v prebavilih, korist pa organizmu prinašajo le, če je njihov vnos v telo zadosten in stalen, ker v črevesju preživijo le določen čas. Da bi probiotiki lahko pripomogli k boljši prebavi in boljšemu počutju so tako potrebni vsaj trije tedni rednega vsakodnevnega uživanja probiotičnih jogurtov oz. drugih probiotičnih izdelkov.

Krepitev imunskega sistema in probiotiki

Najpogosteje uporabljeni probiotiki so mlečnokislinske bakterije Laktobacili in Bifidobakterije različnih sevov, ki sestavljajo normalno črevesno mikrofloro zdravega človeka. Pri ljudeh s hudimi imunskimi motnjami in dojenčkih, ki še nimajo izoblikovane običajne črevesne mikroflore, ki se pri teh stabilizira šele pri starosti dveh let, moramo biti posebej pozorni glede vnašanja probiotikov v organizem.

sirProbiotične bakterije se nahajajo v fermentiranih mlečnih izdelkih, kot so:

 • kislo mleko,
 • jogurt,
 • fermentirani napitki,
 • skuta in
 • druge vrste svežega sira.
Kot zdravilo za določene bolezni in težave v povezavi s prebavili, kot so npr. rotavirusna driska, napenjanje, črvičenje, lahko uporabljamo tudi probiotike v obliki kapsul, tablet ali praškov s koristnimi živimi bakterijami, katere dobimo v lekarni brez recepta.

Screenshot 2016-09-07 at 11.30.19Glede kupovanja prehranskih dopolnil, ki vsebujejo probiotike, pa so na Zvezi potrošnikov Slovenije nedavno tega izdali nekaj previdnostnih napotkov, katerih se velja držati:

 • Ne kupujte probiotičnih prehranskih dopolnil na zalogo.
 • Pred nakupom preverite rok uporabnosti izdelka, saj se običajno s časom nekoliko zmanjša število živih probiotičnih bakterij. Ne kupujte izdelkov, pri katerih je rok uporabnosti tik pred iztekom.
 • Upoštevajte navodila za shranjevanje izdelka (npr. v hladilniku). Če izdelek neustrezno hranimo, se namreč zmanjša število probiotičnih bakterij.
 • Pred uporabo probiotičnih prehranskih dopolnil natančno preberite navodila za uporabo.
 • Če je na izdelku navedeno, da je treba probiotik pred uporabo zmešati s tekočino, naj bo ta hladna ali mlačna.
 • Preden kupite probiotično prehransko dopolnilo, premislite, s kakšnim namenom ste se odločili za uživanje probiotikov in s tem seznanite farmacevta v lekarni oz. prodajalca v drugih specializiranih trgovinah. Le tako vam bodo ustrezno svetovali, kateri probiotik je primeren za vas.
Povzeto po predavanju Zvezdane Vražič, specialistke klinične dietetike in po ZPS