Vzrokov zakaj nas boli rama je veliko, opisali bomo 6 najpogostejših vzrokov za bolečine v rami, kako jih preprečiti in kaj storiti, ko pride do takšnih bolečin. Rama sodi med zelo gibljive sklepe, ki jih veliko uporabljamo, zato gre lahko veliko stvari narobe.
Opisali bomo tudi, kako dolgo trajajo take bolečine in kdaj je potrebno obiskati zdravnika.
Obstajajo namreč bolečine v rami, ko ne morem dvigniti roke in lahko trajajo tudi več let.
Na povezavi preberite, kako se čutijo bolečine rami, kaj lahko storite, da jih preprečite in kako si pomagati pri akutnih bolečinah.

Vzrok za bolečine v rami je obraba

Obraba rame je vsekakor najpogostejši vzrok za bolečine v rami. Strokovno temu pravijo degenerativne spremembe, ki so navadno letom primerne, vendar ni vedno temu tako. Obraba rame ni vedno samo pri starejših, do prezgodnje obrabe pride tudi pri mlajših, ki zaradi življenjskega sloga ali športa trpijo zaradi obrabe.
Ko je težko upogniti ali iztegniti roko in je vaša rama trda in boleča in lahko oteče, ko se premikate, gre verjetno za obrabe v rami. Verjetno gre za obrabljeni hrustanec, material, ki pomaga oblaziniti konce vaših kosti, da je gibanje enakomerno in gladko.

Za obrabo rame obstajajo različni vzroki, v grobem jih delimo na:

 • PRIMARNI VZROKI: dedna zasnova, ko hrustanec ni tako odporen kot sicer, težko fizično delo, pretirano naprezanje pri športu, nepravilna drža.
 • SEKUNDARNI VZROKI so tisti, ko so za obrabo kriva, ali druge bolezni ali stanja, da je obraba nastala ali travmatološka poškodba ( zlom ), artritis, sladkorna bolezen…

 

KAJ SE OBRABI V RAMENSKEM SKLEPU?

Kadar govorimo o obrabi oziroma strokovno ARTROZA, gre za obrabo hrustanca v ramenskem sklepu. Če poznamo anatomijo sklepa, vemo, da je hrustanec v sklepu kot nekakšno mazivo oziroma plast, ki skrbi, da sklep pri premikanju lepo drsi. Kadar je sklep podvržen fizičnemu naporu, preobremenjenosti, hrustanec postane hrapav, napoka in kasneje plast hrustanca, na določenih delih sklepa, izgine. Ko v sklepu drgne kost ob kost, to povzroča hude bolečine v sklepih.

Vsaka obraba je težava, še posebej, ko se staramo. Poškodbe pomenijo, da lahko razpokajo kosti in se raztrga tkivo.

Travmatska poškodba rame

Poškodba rame, ko morate obiskati zdravnika, je vsekakor boleča nezgoda. Navadno gre za poškodbo pri športu, prometno nesrečo ali nesrečo pri delu.
Najbolj pogoste travmatološke poškodbe rame so:

 • zlom kosti v ramenskem obroču,
 • izpah rame,
 • strgana rotatorna manšeta.

 

Zlom ključnice je primer travmatološke poškodbe, ki se velikokrat pripeti kolesarjem, ki padejo na ramo. Ob zlomu ključnice ne moremo prosto dvigniti roke, dokler se zlom ne zaceli.
V prispevku preberite, kako lahko vplivate na 
hitrejše celjenje kosti.

 

Ko v rami nastane vnetje, to zelo boli

Vnetje v rami najpogosteje nastane kot posledica obrabe sklepa, kar strokovno imenujemo OSTEOARTROZA.

KAKO PREPOZNAMO VNETJE V RAMI?

Da gre za vnetje v rami, nam najprej pove bolečina in še drugi znaki, ki kažejo na vnetje, ki je lahko tudi revmatskega izvora:

 • sklepna bolečina,
 • okorelost,
 • omejena gibljivost sklepa,
 • škrtanje in škripanje v sklepu.

 

Poleg bolečine in otekline lahko čutite tudi utrujenost, slabost ali vročino. Če imate avto imunsko bolezen, lahko vaš imunski sistem, ki je namenjen boju proti mikrobom, napade vašo ramo. Na primer:

 • revmatoidni artritis po navadi prizadene roke in druge sklepe na obeh straneh telesa;
 • Lupus napada sklepe, mišice in organe povsod;
 • Psoriatični artritis pogosto povzroča odebeljene, razbarvane lise na koži, skupaj z bolečinami v sklepih.

Preberite tudi zanimiv zapis vnetje ramenskega sklepa in izvedeli boste, kaj povzroča takšno bolečino v rami, ko gre za vnetje in kaj točno se lahko v rami vname.

 

 

Kaj storiti, ko bolečine v rami povzroča kalcinacija?

Kalcinacija v ramenskem obroču je zelo pogosta. To je proces nalaganja kalcijevih kristalov na sklep, ki se tam zatrdijo in počasi začnejo povzročati težave. Ko je naplastitev kalcija že takšna, da ovira naravno gibanje ali draži mehko tkivo, postane zelo boleče.

Če vaš zdravnik, s pomočjo slikanja, ugotovi, da vaše bolečine v rami povzroča kalcinacija, vam predlaga rešitev. Najbolj uspešna metoda odstranitve kalcinacije v rami je metoda z udarnimi valovi, ki fizično razbijejo kalcijeve kristale, ki ji potem telo izloči.

Kaj je zamrznjena rama in zakaj tako zelo boli?

Zamrznjena rama je stanje v ramenskem sklepu, ko gre za dolgotrajne bolečine, ki lahko trajajo tudi več kot eno leto. Zamrznjena rama pomeni bolečino v rami, ki počasi napreduje, natančneje pomeni vnetje sklepne ovojnice v ramenskem sklepu. Sčasoma se zaradi vnetja v tkivu naredijo trakovi brazgotinskega tkiva, ki še dodatno ovirajo gibanje. Mnogokrat ni mogoče določiti vzroka nastanka zamrznjene, vemo le, da so pri nekaterih dejavniki tveganja večji. Take bolečine sodijo med hujše bolečine in terjajo dolgotrajno odsotnost od dela, športa in tudi vsakodnevna opravila predstavljajo velik izziv.

Bolečina v rami, ko se zlomi kost

Najpogostejši zlom v rami, je zlom ključnice. Takšen zlom povzroča bolečino, vendar ga potrdi šele slikanje. Včasih je potrebna operacija z osteosintezo, ko zlomljene kosti povežejo z vijaki.
Zlomljena kost se celi od 6 tednov in več, ker mora nova kost prerasti vrzel, ki je nastala pri zlomu.

Proces celjenja kosti se podaljša, če ima pacient kakšno pridruženo bolezen, kot je osteoporoza. To je bolezen kosti, ko je njihova kostna gostota zmanjšana. Povedano drugače, gre za luknjičaste kosti; in ko se takšna kost zlomi je celjenje počasno in dolgotrajno.

Kdaj obiskati zdravnika in kaj lahko pričakujete?

Zdravnika morate obiskati, ko sumite na zlom ali je vaša rama poškodovana in je ne morete premikati. Obisk zdravnika  predlagamo tudi osebam, ki že dlje časa trpite za bolečino in ne gre na bolje.
Za postavitev diagnoze vam bo zdravnik morda naredil rentgenske posnetke ali druge slike rame. Vzorci krvi lahko pomagajo potrditi ali izključiti določena stanja. Zdravljenje lahko vključuje zdravila, posebne vaje, magnetno terapijo ali v nekaterih primerih operacijo.

KDAJ JE FIZIOTERAPIJA REŠITEV, KO VAS BOLI RAMA?

Na fizioterapijo vas lahko napoti vaš osebni zdravnik ali specialist, ki ste ga obiskali za bolečo ramo. Tak specialist je lahko ortoped, fiziater ali revmatolog.
Fizioterapijo vam predpišejo takrat, ko menijo, da boste s fizioterapevtsko obravnavo olajšali bolečino, se priučili vaj, ki vam bodo koristile…
Na oddelku fizioterapije imajo več različnih metod za lajšanje bolečin, krepitev mišic ramenskega sklepa in za povrnitev gibljivosti rame:

 • Pravilne vaje za ramo,
 • Tecar,
 • Laser,
 • Ultrazvok,
 • Magnetna terapija,
 • Tens…

KATERE VAJE IZVAJATI, KO VAS BOLI RAMA?

Vaje, ki so primerne za bolečine v rami:

 1. NIHAJNA VAJA se izvaja stoje ob mizi tako, da zdravo roko položite na mizo predse, bolečo roko spustite ob telo tako, da binglja ob mizi. S to vajo sproščamo bolečino, zato roka boleče rame naj prosto visi in s pomočjo telesa malo zanihajte. To večkrat ponovite.
 2. DVIG SKLENJENIH ROK: sklenite iztegnjeni roki predse in jih dvignite nad glavo. Dlani naj bosta obrnjeni navzven. Roki poskušajte obdržati stegnjeni nad glavo nekaj sekund. Nato roki povesite in ponovite.
 3. RAZTEG MIŠIC RAMEN: roko boleče rame dvignite pred sabo v višini ramen, z drugo roko jo primite pri komolcu in jo nežno potiskajte k nasprotni rami. Tako zadržite nekaj sekund in spustite. Ponovite večkrat.

 

Viri:

ARTRITIS

ARTROZA

BOLEČINE V KOLENU

MAGNETNA TERAPIJA