kako zaslužiti z blogom

kako zaslužiti z blogom

Vsak bloger piše z namenom. Najpogosteje pričnemo pisati blog, ker želimo izraziti neke misli in jih deliti z drugimi. Ker radi pišemo, si  izberemo teme, ki so nam pri srcu in pričnemo blogati. Sčasoma so naši blogi vse bolj razpoznavni, uvrščajo se vse višje na Google in ljudje nas pričnejo brati. Ker ves slišimo, da nekateri ljudje z bloganjem zaslužijo veliko denarja, poskusimo tudi sami. Kako zaslužiti z blogom na Google AdSense? O tej temi so SEO strokovnjaki napisali že veliko uporabnih člankov in nasvetov, jaz pa bom povedala svojo zgodbo. Ja, res se da zaslužiti z bloganjem, vendar pot nikakor ni preprosta.

Sama sem začela z bloganjem nekaj let nazaj. Takrat in še danes mi pomaga in svetuje moj SEO svetovalec Matija Zajšek. Za nama je dolga pot, a danes lahko rečem, da sem se veliko naučila. Redno pišem članke na treh mojih straneh, občasno pa tudi na drugih. Z leti se je nabralo veliko člankov, takšnih in drugačnih, zato sem se odločila, da je čas, da z bloganjem tudi kaj zaslužim.

Kako zaslužiti z blogom – štirje primeri člankov na dveh spletnih straneh

Moja prva spletna stran je bila futr.si, kjer sem začela pisati članke o hujšanju. Članek kako shujšati je bil moj prvi večji članek in moj učni poligon. S tem člankom sem se naučila spletne optimizacije čisto od začetka. Ko sem znala napisati že super članek in ga tudi uvrstiti precej visoko na Google, sem spoznala, da potrebujem še kakšno spletno stran. Moj mentor mi je pomagal, da sem začela pisati na dveh spletnih straneh. Unisvet.si je namenjen zeliščem, receptom in na splošno zdravju. Spletna stran popolnaprehrana.si,  pa je namenjena zdravi prehrani, prehranskim dopolnilom in zdravemu načinu življenja.

Ker želim z bloganjem tudi nekaj zaslužiti, sem na vse tri spletne strani postavila Google AdSense reklame.  In začela služiti….centke..ne evre! Kdor misli, da bo z reklamami čez noč zaslužil veliko denarja, ga moram žal razočarati. Razen če je lastnik resnično dobrih spletnih strani, ki so ves čas na prvih straneh Googla. Dolgi dve leti sem se trudila, da sem z reklamami sploh kaj zaslužila. Še prej pa sem morala spoznati nekaj resnic. Predvsem to, da je potrebno za zaslužek z AdSense precej garati. Obisk na spletni strani mora biti velik in ljudje, ki pridejo na spletno stran morajo morajo tudi klikniti reklamo. To pa vsi vse manj radi počnemo, ker smo pač zasičeni z reklamami. Dolgo časa sem razočarana, potem pa se je zgodil članek “božična večerja”. Ta blog zapis sem spravila na prvo mesto Googla in prvič so namesto centov na moj račun prileteli evri. Ne zelo veliko, a vseeno toliko, da sem videla, da se z reklamami da zaslužiti.

Google AdSense reklame – kako zaslužiti z blogom – primer dveh člankov na spletni strani unisvet.si

kako zaslužiti denar z blogomGoogle je trd delodajalec in tudi pri služenju z reklamami je tako. Če na spletni strani ni velikega obiska, potem tudi ni klikov na reklame. Na spletni strani unisvet.si, sem do sedaj z reklamami zaslužila predvsem z člankom “božična večerja”. Ključna beseda ima iskalni volumen 1600, kar je super in imam veliko obiska. Slaba stran pa je ta, da to ključno besedo ljudje iščejo samo v decembru, ko se bližajo božični prazniki. Proti koncu decembra imam na tem blogu dnevni obisk tudi do 15oo na dan. V sedmih dneh je bilo čez 10000 obiska, a od tega je bilo samo 336 klikov na reklame.

Zaslužek je od reklam je bil torej v sedmih dneh okoli 30€, kar je čisto super, če bi bilo to vsak dan. A žal se zanimanje za to ključno besedo umiri takoj po božiču in klikov na reklame ni več. Zaradi tega seveda iščem druge ključne besede, ki bi bile tako zanimive in bi jih ljudje klikali celo leto, ne samo en mesec. Odločila sem se, da se lotim ključnih besed na temo razstrupljanje telesa. Na unisvet.si, sem napisala dva večja članka o razstrupljanju, razstrupljanje jeter in razstrupljanje telesa. 

Blog zapis razstrupljanje jeter in razstrupljanje telesa na spletni strani unisvet.si

blog zapis razstrupljanje jeter

Razstrupljanje telesa je zelo zanimiva tema in za to ključno besedo je precej velika konkurenca, čeprav nima veliko iskanj. Dnevno besedo razstrupljanje telesa išče 390 ljudi, največ v pomladnih mesecih, februar, marec in april. Na spletni strani unisvet.si, sem napisala več člankov o razstrupljanju:

  • razstrupljanje jeter
  • razstrupljanje
  • razstrupljanje telesa
  • razstrupljanje telesa z limono
  • zdravilna zelišča za razstrupljanje

Čeprav so vsi članki napisani po SEO pravilih, razen članka razstrupljanje telesa z limono, niso visoko uvrščeni. Članek razstrupljanje telesa z limono je na tretjem mestu, a ima iskalni volumen samo 50. Za služenje z reklamami, pa moramo biti na prvih mestih z članki, ki imajo najmanj 1500 iskanj. Kljub temu sem se odločila, da bom poskusila članke o razstrupljanju spraviti na prvo mesto Googla.

Ključna beseda razstrupljanjem jeter, ima iskalni volumen 480 in kar močno konkurenco. Tudi reklame so zate ključne besede malo bolje plačane. Tudi tukaj moramo biti previdni, saj pri reklamah za recepte veliko manj zaslužimo, kot za ostale reklame. Vsekakor velja, če nimamo blogov na prvih mestih, ni klikov na reklame in tako ni zaslužka. S člankoma razstrupljanje jeter in razstrupljanje telesa na spletni strani unisvet.si, se moram še prebiti na prvo stran Googla, potem pa bodo tudi kliki na reklame.

Članka razstrupljanje jeter in razstrupljanje telesa na spletni strani popolnaprehrana.si

Tudi na spletni strani popolnaprehrana.si imam Google AdSense reklame in čeprav se ves čas trudim, imam ravno na tej strani najmanj klikov na reklame. Tudi tukaj sem se odločila, da poskusim s članki o razstrupljanju telesa. Prav tako sem napisala več člankov, vse samo za odgovor na vprašanje kako zaslužiti z blogom:

razstrupljanje telesa

Tukaj je slika malo lepša, saj se članek o razstrupljanju jeter giblje okoli 15 mesta. Blog zapis razstrupljanje telesa, se prav tako giblje tam nekje in zato mislim, da bom oba članka počasi spravila na prvo mesto Googla. Oba članka tudi oglašujem na družbenih omrežjih, saj dokler nista vidna na prvih mestih, jih resnično nihče ne bere.

To je tudi past bloganja, posebej če želimo kaj zaslužiti. V želji po pisanju pač pišemo, napišemo celo vrsto člankov, ki so običajno zanimivi samo nam in čakamo, da bo kapnilo. A seveda ne gre tako. Če želimo resnično z bloganjem kaj zaslužiti, se moramo resno lotiti spletne optimizacije.

Preden pričnemo pisati dolge, pametne članke, ki nikogar ne zanimajo, dobro raziščimo kaj ljudje sploh berejo. Ko najdemo ključne besede, ki jih ljudje iščejo, potem raziščimo, če lahko na to temo kaj napišemo. Veliko blogerjev se izgubi v poplavi svojih člankov, ki visijo kar nekje na Googlu….in jih nihče ne bere. Tudi jaz sem že pogosti zašla v te pasti in verjetno še bom, a vedno bolj poskušam blogati po SEO pravilih, saj drugače mojih člankov nihče ne vidi…in če jih nihče ne vidi, tudi nihče ne klinke reklam!

Dodatne informacije o tem kako služiti z blogom, vam lahko pojasni tudi zapis naše ekipe spletne strani.

Še nekaj idej kako zaslužiti z blogom:

 

 

Uporabljeno besedilo v blogu: kako zaslužiti z blogom