Suhe oči so neprijetna očesna težava, s katero se spopada čedalje več ljudi. K njihovemu pojavu prispevajo številni dejavniki – med vzroki za suhe oči je tudi presenetljivo veliko zdravil. V nadaljevanju boste izvedeli, pri katerih zdravilih se kot stranski učinek lahko pojavijo. Na ta način boste lahko sprejemali informirane odločitve o svojem zdravju. Če jemljete katero od spodaj navedenih zdravil, je pametno imeti pri roki kapljice za oči, ki naj bodo brez konzervansov (preverite spletno stran www.mojeoko.si za več informacij).

 

med vzroki za suhe oči pri gospe so tudi zdravila

Kakšni so simptomi suhih oči zaradi uživanja zdravil

Če uživate katerokoli od spodnjih zdravil, morda občutite naslednje simptome:

  • pekoč občutek, srbenje in podobne občutke draženja,
  • občutek tujka v očesu,
  • rdečina v in okoli oči,
  • zamegljen vid.

Suhe oči se ponavadi pojavijo iz dveh glavnih razlogov:

  • Solzne žleze ne proizvajajo dovoljšnje količine solz za vodni del solznega filma;
  • Meibomove žleze na robovih vek ne proizvajajo maščobnega izločka ali se iz različnih razlogov zamašijo, zato solzni film z očesne površine izhlapi prehitro.zdravila so vzroki za suhe oči, posledica pa so lahko neprijeten občutek v očeh

Ko je med vzroki za suhe oči tudi jemanje zdravil

V nadaljevanju najdete seznam zdravil, katerih jemanje poveča tveganje za pojav suhih oči ali poslabša simptome bolezni:

Antidepresivi

Številni najbolj pogosti antidepresivi na tržišču lahko imajo stranske učinke, povezane s suhimi očmi. Gre za to, da vplivajo na delovanje solznih žlez, zato se proizvede manj solz, posledično pa se pojavijo suhe oči.

Antihistaminiki

Antihistaminiki lahko uspešno obvladujejo številne simptome alergij, a lahko imajo hkrati negativen vpliv na vodni del solznega filma, zato lahko vplivajo na suhost oči.

Zdravila proti aknam

Antibiotična terapija proti aknam se prav tako povezuje s precej hudimi simptomi suhih oči.

Kontracepcijske tablete

Znano je, da lahko kontracepcijske tablete pogosto povzročijo pojav suhih oči. Težava je verjetno povezana z nihanjem hormonov. Treba pa je vedeti, da so učinki kontracepcijskih tablet na oči veliko hujši, če uporabljate kontaktne leče. Domneva se, da bi lahko kontracepcijske tablete povzročile intoleranco na kontaktne leče.

Tablete proti bolečinam

Veliko običajnih protibolečinskih zdravil spada med protivnetna zdravila. Glede na to, da je vnetje pomemben simptom suhih oči, bi lahko pričakovali, da bodo zmanjšala simptome suhih oči – a to žal ne drži. Težava je tudi v tem, da lahko ta tip zdravil naredi roženico manj občutljivo in posledično še poveča možnost poškodb na očesni površini.

Beta blokerji

Beta blokerji so aktivne sestavine številnih zdravil proti visokemu krvnemu tlaku in migrenam. A žal lahko imajo negativen vpliv na vodni del solznega filma ter povzročijo draženje ter posledično suhe oči.

Zdravila proti želodčnim težavam

Zdravila, ki jih uporabljamo za znižanje količine želodčne kisline in preprečevanje refluksa, lahko imajo prav tako negativen vpliv na oči. Gre za precej pogost stranski učinek jemanja tovrstnih zdravil.

Hormonska terapija

Med vzroki za suhe oči je tudi hormonska terapija. Hormonska terapija ob menopavzi lahko pomaga pri dolgotrajnem pomanjkanju estrogena. A obenem lahko tudi poveča tveganje za pojav suhih oči, saj estrogen vpliva na vnetne procese v telesu. Pomembno je vedeti tudi, da lahko hormonsko neravnovesje ob menopavzi ali nosečnosti povzroči suhe oči, kar kaže na to, kako pomembni so hormoni pri pojavu težav s suhimi očmi.

Kemoterapija

Suhe oči so pogost stranski pojav zdravljenja z učinkovino ciklofosfamid kot del kemoterapije pri rakavih obolenjih.

Svetujemo vam, da se posvetujete s svojim zdravnikom in mu oz. ji omenite svoje bojazni glede pojava suhih oči zaradi zdravil, ki jih jemljete. Treba se je seveda zavedati, da v mnogih situacijah pozitivni učinki zdravil odtehtajo negativne. A dobro je, da ste informirani, kakšni so stranski učinki vam predpisanih zdravil in da so med njimi tudi suhe oči.