Na trgu je precej vrst garažnih vrat z različnimi pogoni in dodatki, kar od nas zahteva tehten premislek. Preden se odločimo za nakup si moramo odgovoriti na nekaj osnovnih vprašanj, kot so – ali imam na objektu, kjer bodo vrata montirana, električno energijo, ali sem na tesnem s prostorom ali ga je dovolj, katere funkcije so mi pomembne …

V vsakem primeru morajo izbrana garažna vrata izpolnjevati svojo osnovno funkcijo, to je zaščita tistega, kar se nahaja za njimi. Dobro je tudi, da so enostavna za uporabo, nesporno pa je izredno pomembna tudi kakovost.

Rolo garažna vrata – najboljše razmerje med kakovostjo in ceno

Če imamo na objektu, kjer bodo montirana garažna vrata električno energijo, prostora pa zelo malo, potem so pravi odgovor rolo garažna vrata. Najpogosteje omenjena prednost, ki jo najdemo v povezavi z rolo garažnimi vrati je na-mreč ravno ta, da za vgradnjo ne potrebujejo veliko prostora. So prostorsko zelo varčna, saj se sistem navija v omarico iz aluminija in deluje na principu rolete.

Zato, če smo s prostorom omejeni, ali pa imamo nizek strop, so rolo garažna vrata zagotovo dobra izbira. Nekaj dodatnih centimetrov bomo pridobili tudi s tem, ko lahko avto v ali zunaj garaže parkiramo tik ob vratih, montiramo pa jih lahko na zunanjo ali notranjo stran ter celo vmes med zidovi!

Rolo garažna vrata lahko odpiramo in zapiramo z daljinskim upravljalnikom, v primeru izpada električne energije pa tudi ročno.

Ta tip garažnih vrat je še vedno eden najbolj prodajanih tipov v Sloveniji, najdemo pa jih lahko praktično povsod – na garažah, na industrijskih in kmetijskih objektih itd.

Hanus Rolo garažna vrata

Veter ni najboljši prijatelj rolo garažnih vrat

Slovenija leži v zavetrju Alp, zato so močnejši vetrovi k sreči precej redki. Največje hitrosti veter sicer dosega na Primorskem, pod Pohorjem in v Zasavju, ob nevihtah pa praktično povsod in povzroča škodo. Rolo garažna vrata so zaradi svoje strukture bolj izpostavljena vetru, kot katerakoli druga garažna vrata. Pri večji površini rolo garažnih vrat se lahko veter ujame v lamele in vrata postanejo kot jadra – se napnejo in se iztrgajo iz vodil. Seveda se ob pravilni montaži in uporabi to ne zgodi kar tako.

Slovensko podjetje je za rolo garažna vrata razvilo posebno protivetrno zaščito, ki vetrni razred garažnih vrat poveča za kar dva. Gre pravzaprav za posebne protivetrne zaključke za lamele, ki vrata sidrajo v vodilu in preprečijo, da bi jih veter izvrgel. Možnosti za poškodbe se z doplačilom nekaj evrov tako precej zmanjšajo.

Rolo garažna vrata, s podrobnejšim prikazom lamel

Velika izbira barv

Rolo garažna vrata so na voljo v številnih barvah, meja je pravzaprav samo naša domišljija. Osnovne barve, kot so bela, srebrna, rjava in antracit so običajno na voljo brez doplačila, proti doplačilu pa lahko izbiramo še barve po RAL lestvici in v imitaciji lesa (zlati hrast, temni hrast, oreh, mahagoni).

Varnost

Pri opisu varnosti smo se osredotočili na karakteristike slovenskega proizvajalca garažnih vrat, Skupina Hanus d.o.o, kjer so vsa garažna vrata preizkušena in certificirana v skladu z visokimi varnostnimi zahtevami evropskega standarda EN13241-1. Rolo garažna vrata so prav tako opremljena z optosenzorjem, ki ob naletu na oviro avtomatsko začne dvigati vrata.

Lahko so dodatno opremljena tudi s fotocelicami, ki skrbijo za avtomatično zaznavanje ovire in povraten ukaz v prime-ru, da vrata naletijo na oviro. Tako boste lahko brez skrbi tudi, če se bodo otroci igrali pri vratih in pod njimi pozabili igrače. Vrata se bodo ob naletu na oviro sama dvignila nazaj. Za doplačilo je na voljo še izboljšana protivlomna zaščita za rolo vrata.

Še nekaj tehničnih specifikacij Hanus rolo garažnih vrat 

Višina lamele: 77 mm.

Debelina lamele: 19 mm.

Teža na m2: 4,70 kg.

Maksimalna širina: 5 m.

Minimalna višina: 4,5 m.

Maksimalna površina vrat: 16 m2.

Število lamel za višino 1 m: 13.

Uporaba: v stanovanjskih in poslovnih objektih.

Hitrost odpiranja: do 14 cm/sek.

Izolativnost: U do 5,7 W/m² K; *Manjša kot je vrednost U, boljša je toplotna izolacija. Točne vrednosti so odvisne od velikosti in izvedbe vrat.