Kako premagati demencoDemenca je nevrološka bolezen, ki oslabi delovanje pomembnih možganskih funkcij in močno zniža kvaliteto življenja posameznika. Posledice demence so globoke in vplivajo na funkcijo spomina, časovno in prostorsko orientiranost ter zmožnost celostnega govornega izražanja. Kako premagati demenco, je vprašanje, ki se ga običajno lotevamo prepozno, ko so prvi znaki demence že zelo očitni. Podobno, kot pri drugih boleznih je zato tudi pri demenci ključnega pomena preventiva.

Vsaka pozabljivost še ne pomeni demence.

Kadar posameznik po 50. letu vse pogosteje pozablja stvari, vendar pri tem ni znakov fizične in psihične utrujenosti ter so težave s pomnjenjem celostne, kar pomeni, da pozablja večino stvari, ki so pomembne za vsakdanje življenje, je sum na začetek demence lahko utemeljen.

Kako premagati demenco – osnovni napotki

Med osnovne napotke, kako premagati demenco prištevamo:

  • možgansko telovadbo (miselne igre, križanke, uporaba logike, vaje za fokus in pomnjenje, ipd.),
  • izogibanje rutinskim opravilom,
  • zdravo in uravnoteženo prehrano,
  • ohranjanje branja in drugih intelektualnih dejavnosti tudi v pozni starosti,
  • skrb za fizično gibanje,
  • izogibanje stresu,
  • izogibanje škodljivih razvadam (kajenje, alkohol, droge, ipd.).

 

Demenca in pomoč

Na fizični ravni lahko začetek demence premagate ali vsaj zajezite njene posledice s tem, da skrbite za uravnovešen krvni tlak in nivo sladkorja v krvi. Pomembna je tudi skrb za stabilen nivo maščob v krvi in redna telesna vadba. (1)

Z redno telesno vadbo in fizičnim gibanjem krepite mišično maso in preprečujete nastanek maščobnega tkiva, ki je močno povezano z degenerativnimi spremembami na ožilju. Kadar prihaja do degenerativnih sprememb na ožilju in ima to močan vpliv na kognitivne sposobnosti, posledično pride do nevarnosti pojava demence. (2)

Z energijskimi terapijami pri demenci krepimo pretok vitalne življenjske energije do možganov, kar je ključnega pomena za vzdrževanje možganskih funkcij. Bolniki z demenco so pogosto depresivni, lahko jih muči jih notranji nemir, pogosto je soočanje s strahovi in pojav prividov ter halucinacij.

Energijske terapije povečajo čustveno harmonijo in miselno jasnost, ki sta v boju z vsestranskimi posledicami demence bistvenega pomena.