Ali solarne celice delujejo tudi ponoči? 

Kratek odgovor je: ne, solarne celice delujejo samo podnevi. To je zato, ker je moč sonca ključna za to, kako sončna plošča spremeni svetlobo v elektriko.

Kako delujejo solarne celice – tehnična razlaga

Sončne plošče so sestavljene iz zbirke sončnih celic. Vsaka celica je sposobna proizvajati elektriko, ki je sestavljena iz dveh tankih rezin polprevodnega materiala, običajno silicija. Ker silicij sam po sebi ni odličen prevodnik, je vsaka rezina “dopirana” z nečistočami, da je bolj učinkovita. Ena rezina je dopirana s fosforjem, da ustvari več prostih elektronov, zaradi česar je rezina bolj negativna. Druga rezina je prepletena z borom, ki ima več receptorskih lukenj za elektrone, kar pomeni, da je bolj pozitivna. Ko sta obe strani povezani, se prosti elektroni premikajo od negativnih k pozitivnim rezinam, dokler ni doseženo ravnovesje.

Ustvari se električno polje, ki premakne druge proste elektrone stran od pozitivne strani in nazaj na negativno. Tu nastopi sonce. Sončna svetloba potuje kot fotoni ali paketi energije. Ko foton zadene vašo sončno celico, izpodrine elektron in ustvari elektronski prostor. Elektron želi samo zapolniti prostor, vendar električno polje premakne prostor v pozitivno stran, prosti elektron pa v negativno stran. Da bi se vrnil, mora elektron prepotovati dolgo pot, da se vrne. Ti potujoči elektroni so tok v vašem PV sistemu in električno polje ustvarja napetost. Tok iz celic teče iz vsake plošče in tok iz vseh plošč napaja vaš dom. Brez sončne energije, ki bi pregnala elektrone iz njihovega srečnega stanja, ni pretoka elektronov, toka in energije v vašem domu.

Drugi viri svetlobe

Sončne celice torej delujejo zaradi svetlobe. Ponoči so viri svetlobe lahko tudi ulične luči, luna in zvezde. Morda se sprašujete, ali lahko s temi delujejo tudi vaši sončni kolektorji. Tehnično se lahko zgodi. Mesečina je sončna svetloba, ki se odbija od lunine površine. Medtem ko se človeško oko zelo dobro prilagaja polni luni, zaradi česar je včasih videti skoraj tako svetla kot dan, je intenzivnost veliko manjša od sonca. Majhen curek moči je možen, vendar pri majhnih velikostih sistema skupni tok verjetno ne bo zadostoval, da bi dosegel minimum za aktiviranje pretvornika sistema za spremembo energije v izmenični tok, ki ga lahko uporablja vaš dom. Za praktične namene drugi viri svetlobe enostavno niso dovolj močni, da bi bila proizvodnja električne energije koristna.

Najboljši izkoristek sončne energije nudi tehnologija steklo/steklo proizvajalca Bauer Solar.

Več na: www.bauer-solar.si.