Če niste na plinskem omrežju, je ogrevanje vašega doma pozimi lahko nočna mora. Tradicionalni ogrevalni sistemi, vključno z električnim, kurilnim oljem in utekočinjenim naftnim plinom, so dragi, neučinkoviti in pogosto neprimerni. V mnogih primerih je lahko toplotna črpalka zrak voda rešitev za cenejšo energetsko obremenjenost. Ne glede na to, ali želite zamenjati celoten ogrevalni sistem, izboljšati energetsko učinkovitost ali preprosto ohraniti svoj dom topel, so vam na voljo številne možnosti, ki bi lahko rešile vaše težave.

Kaj je toplotna črpalka zrak voda in kako deluje?

“Toplotna črpalka zrak voda” uporablja zunanji zrak za absorpcijo (ali v obratni smeri) toplote, odvisno od načina delovanja, ogrevanja ali hlajenja. Najbolj znane “toplotne črpalke zrak-voda” so zračno hlajeni hladilniki (ki odbijajo toploto v zrak). Toplotna črpalka zrak-voda” se nanaša na enoto, ki ogreva vodo tako, da absorbira toploto iz zraka. Toplotne črpalke zrak voda se običajno uporabljajo za nizkotemperaturno ogrevanje, kot so panelno ogrevanje, radiatorji ali včasih ventilatorski konvektorji. Na učinkovitost toplotne črpalke močno vpliva temperatura ogrevalne vode.

toplotna črpalka zrak voda

Kako do ugodnih energetskih rešitev še danes? Klik tukaj!

 

Kdaj lahko uporabim toplotno črpalko zrak voda?

Toplotne črpalke zrak voda so vse bolj priljubljene v nekaterih regijah, vključno s severno Evropo in Avstralijo. Vendar pa obstaja nekaj omejitev pri načrtovanju te grelne komponente ko je to, da je učinkovitost enote v veliki meri odvisna od temperature dovodne vode. Poskrbite, da bo vaš ogrevalni sistem kos nizkim temperaturam vode. Dobra uporaba so radiatorji in ogrevana tla. Slednje so lahko pri nizkih temperaturah ogrevalne vode bistveno energetsko ugodnejša.

Kako deluje toplotna črpalka zrak voda?

Toplotna črpalka zrak voda delujejo tako, da iz zunanjega zraka črpajo toploto in jo uporabljajo za ogrevanje vašega doma. To zmorejo tudi pri temperaturah pod ničlo, zato se nanje lahko zanesemo vse leto.

Kakšna je razlika med toplotno toplotna črpalko zrak zrak in toplotno črpalko zrak voda?        

Obstajata dve vrsti toplotnih črpalk zrak-zrak in zrak-voda. Toplotne črpalke zrak-zrak, splošno znane kot klimatske naprave, zagotavljajo ogrevanje prostora z vpihavanjem toplega zraka v vaš dom. Toplotne črpalke zrak-voda pa so toplotni radiatorji, talno ogrevanje in topla voda v sistemih mokrega centralnega ogrevanja.

Vsak sistem ima svoje prednosti in slabosti, ki jih bomo obravnavali kasneje, vendar imajo veliko skupnega.

toplotna črpalka zrak voda

Si želite individualnega posveta z našimi strokovnjaki? Mi smo tukaj za vas!

Kako učinkovite je toplotna črpalka na zrak voda?

Toplotna črpalka zrak zrak in toplotna črpalka zrak voda se zanašajo na električno energijo, vendar so še vedno veliko učinkovitejše od tradicionalnih ogrevalnih sistemov. Z uporabo kondenzatorja, izmenjevalnika toplote in hladilnega sredstva lahko proizvedejo veliko več energije v obliki toplote, kot je porabijo v obliki električne energije.

Učinkovitost toplotnih črpalk se meri s tako imenovanim koeficientom učinkovitosti. Običajno imajo toplotne črpalke zrak-voda koeficientom učinkovitosti približno 3, kar pomeni, da proizvedejo tri enote toplote za vsako enoto porabljene električne energije. Koeficient učinkovitosti se spreminja glede na zunanjo temperaturo in postane manj učinkovit, ko je vreme zelo hladno. Vendar toplotne črpalke na zrak delujejo dobro vse leto in so se izkazale za priljubljene v hladnejših podnebjih, vključno s Skandinavijo!

Če želite kar najbolje izkoristiti toplotno črpalko, je bistvenega pomena, da je vaš dom dobro izoliran in je enota pravilno dimenzionirana za vašo nepremičnino. Če je pravilno nameščena, vam bo pomagala zmanjšati račune za energijo in pripomogla k čistejšemu okolju.

Kakšne so prednosti sistema toplotne črpalke zrak-voda?

Toplotne črpalke zrak-voda so zasnovane tako, da nadomestijo vaš celoten sistem centralnega ogrevanja, čeprav lahko hibridni sistemi delujejo v povezavi s kotlom. V nekaterih primerih je mogoče uporabiti že obstoječe radiatorje, pogosteje pa jih boste morali zamenjati z večjimi različicami ali talnim gretjem.

Toplotne črpalke zrak-voda so namreč učinkovite le v nizkotemperaturnih ogrevalnih sistemih, ki morajo oddajati toploto na večji površini. Tradicionalni radiatorji so manjši, vendar delujejo pri višjih temperaturah.

Zaradi potrebne rekonfiguracije in visokih stroškov opreme toplotne črpalke zrak-voda niso poceni. Če pa gradite novo nepremičnino ali izvajate večja prenovitvena dela, lahko to znatno zniža stroške namestitve. Za projekte nadgradnje pa je pomoč na voljo prek shem zelenega financiranja in domačih plačil, če namestitev izpolnjuje določena merila.

Toplotna črpalka zrak voda je del mehanske opreme, ki odvzema toploto iz zraka in jo uporablja za ogrevanje tople vode –segreva toplo vodo za ogrevanje stavbe. Toplotne črpalke iz programa Panheat Aterm na zrak so dobra možnost zasnove, ker so običajno bolj učinkovite pri pretvarjanju enote energije v toploto kot čisti električni ali plinski kotel. V podnebjih s hladnimi do blagimi zimami so še posebej priljubljeni.

Več na: https://panheat.si/toplotna-crpalka-aterm