Zagotovo sem vam je že kdaj porajalo vprašanje ali ste nočna ali jutranja ptica.

Ne skrbite. Za vas imamo pripravljeno kratko primerjavo, s pomočjo katere boste ugotovili, ali ste nočni ali jutranji tip človeka.

 

Kaj to sploh pomeni, da si jutranja ali nočna ptica?

Na kratko – pod termin jutranja ptica zajemamo ljudi, ki so bolj aktivni na vse zgodaj zjutraj, pod termin nočna ptica pa tiste, ki so bolj aktivni zvečer.

 

Pa začnimo z bolj podrobno razlago jutranjih ptic.

jutranja ptica

jutranja ptica

JUTRANJA PTICA

 

Kako veš, da spadaš v to kategorijo? Preprosto – zjutraj običajno nisi utrujen, temveč poln energije; redko greš spat pozno ter imaš za jutranje bujanje nastavljeno le eno budilko.

Kot jutranja ptica si v manjšini (v številu v primerjavi z nočnimi), ampak ne tretiraj tega kot slabost! Zjutraj si namreč bolj produktiven, kar pomeni, da z večino obvestnosti opraviš še prej, kot so se drugi morda zbudili.

Na splošno naj bi tudi imeli bolj zdrav življenjski slog, kar pomeni, da imaš manj možnosti za pojav bolezni in ožilja ter drugih, ki so posledica ne-zdravega življenja (npr. pomanjkanja telesne aktivnosti, spuščanja obrokov – zlasti zajtrka, itd.).

 

Si vedel tudi, da jutranje ptice veljajo za bolj uspešne? Ja, res je! Obstaja tudi kar nekaj pomembnih in uspešnih poslovnežev, ki spadajo v isto skupino produktivnosti kot ti, eni izmed njih so Howard Schultz (CEO Starbucksa), Tim Cook (CEO Appla) ter Indra Nooyi (CEO Pepsija) in drugi.

Zakaj pa je temu tako? Ena izmed potencialnih razlag je ta, da ker se v današnji družbi urnik življenja in dela odvija v bolj zgodnjih urah, npr. začetek pouka med 7 in 8 zjutraj ter delo prav tako okrog 8 ure, so jutranje ptice neobremenjene, saj jim zgodnje vstajanje ne povzroča preglavic. Zato so lahko že navsezgodaj skoncentriranje in pripravljene na delo.

 

NISEM JUTRANJA PTICA, AMPAK TO ŽELIM BITI

Najprej se je treba zavedati, da je spremembno tipa potrebno veliko dela in potrpežljivosti. Če ste, npr. vsak dan vstajali ob 10 zjutraj, potem si ne nastavljajte budilke ob 6h, temveč raje ob 9h.

Manjši koraki prinašajo dolgotrajne rezultate.