jagode gojiJagode goji pogosto imenujejo sadež mladosti, čudežne jagode in eksotični sadež. Kdor jih še ne pozna, se verjetno vpraša, kaj pa so sploh te goji jagode, da so tako čudežne.

Goji jagode, ali navadna kustovnica, je trajnica, ki prvotno izvira iz severne Kitajske. Spada v družino razhudnikov in v zadnjih letih jo gojimo tudi v naši krajih.

Pri nas odlično uspeva, saj prenese dolge in mrzle zime, tudi mraz do -20 stopinj. Prav tako dobro prenaša poletno vročino, zato plodove obiramo vse do prvega mraza v jeseni. Cvetovi navadne kustovnice so majhni in nežno vijolične barve. Grm goji jagod zacveti šele v juliju in kmalu že lahko pobiramo prve plodove.

Kakšni so plodovi jagode goji in kako jih uporabljamo?

Grm goji jagod doseže višino tudi do tri metre in obrodi šele v drugem letu rasti. Plodovi so majhne, podolgovate, rdeče jagode, velike do dva cm. Ko rastlina začne dajati pridelek, lahko od enega grma pridelamo tudi do štiri kilograme plodov.

Posušene ali sveže goji jagode, imajo bogato zgodovino. Tradicionalna kitajska medicina že stoletja uporablja sok iz goji jagod, ki naj bi pregovorno imel super moč. Jagode goji so lahko uživali samo kralji in bojevniki, ki so se odpravljali v boj. Verjeli so, da jim goji jagode dajo čudežno moč.

goji jagode uporaba

Na Kitajskem so goji jagode od leta 1983, tudi uradno uvrščene med zdravilne rastline. Tam jih tudi najbolj cenijo in največ uporabljajo, čeprav so vse bolj cenjene in priljubljene tudi v Evropi.

Kot prehransko dopolnilo uživamo posušene goji jagode, ki jih lahko kupimo v ekoloških trgovinah in trgovinah, ki prodajajo superživila in razna prehranska dopolnila. Strokovnjaki priporočajo od dvajset do štirideset gramov suhih jagod goji na dan.

goji jagode sadike

Plodove lahko uživamo tudi predelane v marmelado, sok, kompot ali čaj. Pogosto so prisotne tudi v ekstraktih in raznih zeliščnih tonikih. Plodovi goji jagod imajo grenko sladki okus, zato jih lahko dodajamo tudi slanim jedem, juham in raznim omakam. (2)