Jokamo, ko smo žalostni, ko smo razočarani v ljubezni, ko nas kaj gane in tudi ko smo veseli. Razlog za jok so čustva. A za solzami se skriva marsikaj, kar vas bo presenetilo. Spoznajte solze in njihove značilnosti.

solze tečejo mladi lepi ženski

Vsak ima svoj način joka

Nekateri ljudje so prave cmere. Že najmanjša stvar zadostuje, da se jim ulijejo solze. Solze jim v potokih tečejo po licih, včasih celo tako dolgo, da so oči že čisto pordele. Vsak ima svoj način joka. Nekateri poleg smrkajo, drugi kratko in globoko dihajo, tretji jokajo čisto tiho in mirno.

 

Iz česa so narejene solze?

Tekočina za solze nastaja v solzni žlezi. Nahaja se na zunanjem delu zgornjega dela očesa med očesnim zrklom in veko. Solze se po očesu razporedijo kot film oz. zaščitna prevleka. Če je tekočine preveč, se zlije preko roba, kar pomeni, da nam začejo teči solze: iz oči, prek lic, včasih celo do brade, ne glede na to, kakšen je razlog za naš jok.

Glavni sestavni del solz je pravzaprav voda. Poleg nje so v solzah še beljakovine, encimi in snovi, ki vsebujejo dušik. Približno 9 odstotkov solz zajema sol in od tod tudi njihov okus: solze so vedno slane. Zanimivo pa je, da sestava solz ni vedno enaka. Odvisna je od razloga, zaradi katerega jokamo: ali je to zaradi neuslišane ljubezni ali zaradi veselja. 

 

Bazalne solze vlažijo oči

Naše telo solz ne proizvaja samo takrat, ko jokamo, pač pa so v očesu vedno prisotne. Bazalne solze so tiste, ki jih imamo v očeh ves čas in nam vlažijo, hranijo in ščitijo oči. Če jih ne bi bilo, bi se naše oči izsušile.

Suhe oči so dobro poznane številnim ljudem. Pogosto nastanejo zaradi okoljskih vplivov, npr. zadrževanja v prostorih z nizko vlago, vetrovnega vremena, mrzlega zraka, ali vplivov sodobnega načina življenja, npr. prepogoste uporabe različnih zaslonov. Marsikdaj so za suhe oči krivi tudi posegi na očeh ali določene bolezni. Proizvodnja bazalnih solz se upočasni tudi zaradi staranja. Ta težava pogosto pesti predvsem ženske v času hormonskih sprememb, kot sta nosečnost ali menopavza.

V primeru suhih oči si lahko najbolje pomagate s kapljicami za oči. Primerne kapljice za oči lahko v lekarni kupite sami, brez recepta. Da boste izbrali najprimernejše umetne solze za vaše oči, je dobro, da poznate, kako se razlikujejo po sestavi in dodatkih.

Največji del umetnih solz predstavlja voda, ki so ji dodane še snovi za zaščito očesne površine, za ohranjanje vlažnosti očesa, lahko tudi konzervansi. Kapljice s konzervansi uporabljajte le, če vas suhe oči mučijo redko. Če pa je to vaša stalna težava in morate kapljice za oči uporabljati večkrat na dan, svetujemo, da izberete takšne brez konzervansov.

Solzna tekočina poleg tega ščiti naše oči pred tujki, saj jih izpere iz očesa, redno mežikanje z vekami pa deluje kot brisalec oken pri avtomobilu. Zanimivo je tudi, da solzni film oz. bazalne solze vsebujejo snovi, ki delujejo protimikrobno.

suhe oči pri mladem moškem zaradi pomanjkanja solz

Refleksne solze zaščitijo oči

Drugi tip solz se imenuje refleksne solze. Te nastanejo zato, da bi oči zaščitile pred dražečimi snovmi, kot so veter, dim ali čebula. Nekateri podatki kažejo, da je tudi sestava teh dveh tipov solz različna.

Nič čudnega torej, da naj bi si igralci pod nosom podržali čebulo, preden morajo odigrati čustven prizor, v katerem je treba jokati. Znanstvena raziskava je precej suhoparna: pri sveže narezani čebuli določen encim sproži izločanje aminokisline z vsebnostjo žvepla, kar vpliva na solzenje oči.

Obstajajo številni nasveti za to, da pri rezanju čebule ne bi prelivali solz in nekaj je prav zanimivih. Oči lahko zaščitite z očali za potapljanje, čebulo režete pod vodo, poskrbite za prepih v kuhinji ali za rezanje čebule zadolžite nekoga, ki nosi kontaktne leče. Kontaktne leče namreč služijo kot neke vrste pregrada, ki prepreči dražeči snovi, da bi pristala na roženici očesa.

 

Jok v čustvenih trenutkih

Tretji tip solz so tiste, ki se pojavijo ob žalostnem filmskem prizoru ali po ljubezenskem prepiru: čustvene solze.

Solze zaradi žalosti ali veselja vsi najbolje poznamo. Določen, precej velik del možganov je odgovoren za čustva. Gre za limbični sistem v možganih, predvsem predel, imenovan hipotalamus. Limbični sistem je povezan z vegetativnim živčnim sistemom, ki ga ne moremo nadzorovati ali usmerjati. Čustva spodbudijo živčni sistem, ki aktivira mesto v možganih, ki sproži izločanje solz.

Čustvene solze torej nastanejo, ko močna čustva stimulirajo vegetativni živčni sistem. V raziskavi iz 80. let prejšnjega stoletja je bilo ugotovljeno, da naj bi ta vrsta solz vsebovala bistveno več beljakovin kot refleksne solze. Znanstvenike solze precej zaposlujejo in v svojih študijah ugotavljajo zanimive stvari. Raziskava nemškega inštituta za oftalmologijo je pokazala, da jok pri ženskah traja približno 6 minut, pri moških pa samo dve do štiri minute. 

čustvene solze pri puncah ob gledanju filma

Solze pod drobnogledom

Priznana ameriška fotografinja Rose-Lynn Fisher je solze preučevala pod svetlobnim mikroskopom, jih fotografirala in ugotovila: solze imajo različen izgled, odvisen od razloga, zaradi katerega se jokamo. Izguba, olajšanje, veselje ali narezana čebula – solze so za vsako priložnost pod mikroskopom vedeti drugače. 

 

Zanimivosti za konec

Ste se kdaj vprašali, zakaj vam med jokom začne teči iz nosa? Odvečne solze, ki jih izločijo vaše solzne žleze, stečejo v solzne kanale. Od tam odtečejo v nosno votlino, kjer se pomešajo s sluznico, ki potem pricurlja iz nosu. 

Marsikdo po jokanju občuti tudi katarzično, torej očiščevalno funkcijo joka. Kako dobro se počutimo po joku, je bržkone odvisno od situacije. Če se zjokamo ob ljudeh, ki so nam v oporo in v varnem okolju, je verjetneje, da se kasneje počutimo bolje, kot če poskušamo zadržati jokv okolju, kjer se čutimo ranljive ali osramočene.

Nekateri raziskovalci tudi menijo, da čustvene solze vsebujejo stresne hormone, ki jih z jokom telo fizično iztisne iz telesa. Po drugi teoriji pa naj bi jok sprožil hormone dobrega počutja, podobno kot telesna dejavnost ali smeh.

Kakorkoli že, privoščimo vam, da bi izločali čim manj čustvenih solz zaradi žalosti in čim več takih zaradi veselja. Vsekakor vam želimo tudi, da vam bazalnih solz ne bi nikoli zmanjkalo, da ne bo težav z neprijetnim občutkom suhih oči.