Učinkovit serum z retinolom in ashwagandha kot super prehransko dopolnilo

Retinol je preprosto drugo ime za vitamin A. To je vrsta retinoida iz družine snovi, povezanih z vitaminom A. Drugi retinoidi so: retinojska kislina (znana tudi kot tretinoin), retinil palmitat in retinaldehid, ki jih je mogoče najti v izdelkih za nego kože. Tretinoin je aktivna sestavina retinola. Učinkovit serum z retinolom je idealna izbira za obnovitev vitamina A v koži.

Kako deluje učinkovit serum z retinolom?

Ko pride retinol ali drug retinoid v stik s kožo, ga encimi v telesu pretvorijo v retinojsko kislino, ki je aktivna oblika vitamina. Retinojska kislina pospešuje obnavljanje celic, spodbuja nastajanje kolagena in elastina, pospešuje bledenje hiperpigmentacije in zdravi akne.

Na začetku se lahko pojavi luščenje, rdečica ali suha koža. Na tej točki mnogi obupajo. Če boste vztrajali, boste po nekaj tednih opazili neverjetne izboljšave. Retinol dejansko deluje tako, da staro kožo nadomesti z novo. Pod staro kožo dobite novo kožo brez gub. Postopoma se stare in odmrle celice odstranijo, koža pa je vidno sijoča in brez gub. Če se odločite za kozmetiko z retinolom, bodite pripravljeni, da je za njegovo uporabo potrebnih vsaj 3 mesece, da se stare celice nadomestijo z novimi. Serum z retinolom nanesite skupaj z vitaminom E. To bo preprečilo izsušitev površine kože.

Učinki retinola na kožo

  • Pomaga pri obnavljanju kožnih celic.
  • Preprečuje nastanek gub.
  • Spodbuja sintezo kolagena, ki je pomemben za ohranjanje zdravega in mladostnega videza kože.
  • Zmanjšuje drobne linije in gube. Vitamin A (retinol) čisti pore in normalizira delovanje žlez lojnic ter tako učinkovito deluje proti aknam.
  • Nenazadnje je koristen za ljudi, ki trpijo za seboroičnim dermatitisom (ki se kaže z rdečico, srbenjem in luščenjem kože).
  • Zmanjšuje tudi akne.

Kako, kdaj in kje uporabiti učinkovit serum ali kremo z retinolom?

Pravi čas za kremo ali učinkovit serum z retinolom je pri 30 letih. Po dopolnjenem 30. letu starosti morate obvezno uporabljati nočno kremo ali učinkovit serum z retinolom. Na začetku ga na kožo nanašajte dvakrat na teden. Kasneje lahko povečate pogostost uporabe na vsak drugi dan in, če je koža navajena, tudi vsak dan.

Z redno uporabo retinola (vsaj šest tednov) bo koža pridobila elastičnost in vitalnost ter se posvetlila. Drobne linije bodo skoraj izginile, globlje pa bodo vidno bolj gladke. Za kožo okoli oči uporabljajte samo izdelke, namenjene temu področju, ali pa kapljico najljubšega seruma z retinolom vmešajte v najljubšo kremo za oči in jo najprej nanesite vsak tretji večer. Ko se prilagodite na retinol, lahko povečate pogostost uporabe.

 

Ashwagandha (lat. Withania somnifera) vitania intoxicativa

Ashwagandha pomeni “konjska moč”. Ashva pomeni konj, Ganda pa moč. Glavne učinkovine v ašvagandi so withanolidi, ki jih vsebuje predvsem korenina rastline. Ashwagandha vsebuje tudi glikozide, aminokisline, laktone, pa tudi vitamine, minerale in druge snovi. Visoka vsebnost aktivnih snovi zagotavlja širok spekter koristnih učinkov. Zaradi adaptogenega učinka ga pogosto imenujejo indijski ginseng.
Ashvaganda

Ašvaganda je najbolj priljubljena indijska botanična rastlina in se v ajurvedi, 5000 let starem indijskem zdravilskem sistemu, že več stoletij uporablja kot pomlajevalni in vsakodnevni tonik. Šele v zadnjem času se je uporaba ašvagande po vsem svetu najbolj povečala zaradi neverjetno pozitivnih rezultatov nedavnih farmakoloških študij.

Ašvaganda uteleša bistvo preventivnega in kurativnega pristopa k zdravju v ajurvedi. Ašvaganda deluje na ravni celotnega telesnega sistema, saj pomaga ohranjati ravnovesje snovi in procesov, ki potekajo v človeškem telesu. Ašvaganda je majhen, oleseneli grm iz družine Solanaceae, ki zraste približno 70 cm v višino in raste v Indiji ter več delih Sredozemlja in Afrike. Zaradi tega obsežnega habitata se lokalne vrste precej razlikujejo po morfoloških in kemotipičnih lastnostih. Vendar pa se zdi, da so koreninske fitoaktivne snovi tako divjih kot gojenih vrst enake. Korenine ashwagandhe so glavni del rastline, ki se uporablja v terapevtske namene.

Ashwagandha pozitivno vpliva na:

Izboljšanje delovanja ščitnice
Zdravljenje izčrpanosti nadledvične žleze
Zmanjševanje tesnobe in depresije
Boj proti stresu
Izboljšanje zmogljivosti in vzdržljivosti
Preprečevanje in zdravljenje raka
Zmanjšanje degeneracije možganskih celic
Stabilizacija ravni sladkorja v krvi
Znižanje holesterola
Izboljšanje imunosti