Aloe vera je trajna sočnica, ki najbolje uspeva na suhih območjih vzhodne in južne Afrike in v Sredozemlju. Ima zelenkasto sive, gosto nagnetene debele mesnate liste, ki imajo nazobčane trnaste robove. Tkivo v listih vsebuje alojin sok, ki naj bi ga po legendi uporabili ta balzamiranje Jezusovega trupla. Pri aloi veri nabiramo liste, ki so stari od dve do tri leta. Sok se izcedi, ko list prerežemo. Gel  izvira iz celic, bogatih s sluzjo, ki so v sredini listov. Gel v listih vsebuje polisaharide in lipide, ki imajo zdravilne lastnosti, v soku pa so antrakinoni, kot sta aloin A in B, ki imajo odvajalen učinek. Je ena najbolj uporabljenih rastlin v naravni kozmetiki, kjer je nega kože z aloe vera cenjena predvsem pri problematični koži in opeklinah.

Nega kože z aloe vera cenjena predvsem pri opeklinah

Nega kože z aloe vera je poznana že iz antike. Odvajalni sok posušijo in prodajajo kot smolo. Gel izboljšuje imunski sistem, učinkuje kot antibiotik, kot sredstvo, ki blaži vnetja in kot razkužilo. Zaradi vseh teh lastnosti je aloe vera zelo pomembna v kozmetični industriji, posebej za pripravo naravne kozmetike, ki ne draži kože, pač pa jo pomirja in blaži razna vnetja. Posebej jo priporočajo za nego kože, ki so jo prizadele akne, ekcem ali luskavica. V petdesetih letih je aloe vera zaslovela kot učinkovito sredstvo pri zdravljenju opeklin, nastalih zaradi radioaktivnega sevanja. Danes se gel najbolj uporablja za blaženje opeklin, tudi sončnih, za nego ran, aken, analnih fisur in hemoroidov.

Nega kože z aloe vera
Raziskave aloe vere

Mehiški raziskovalci so leta 1996 med preiskovanjem učinkovitosti rastline ugotovili, da aloja preprečuje širjenje vnetnih celic in snovi, ki povzročajo vnetja, ter s tem zavirajo otekanje. Aloe vera pomaga tudi pri revmatičnih obolenjih. Z raziskavo, ki so jo objavili leta 1986, so ugotovili, da krema z aloa vera preprečuje in zdravi revmatoidni artritis pri podganah. Glede na to, da je aloe vera močno odvajalo, jo priporočajo predvsem za zunanjo uporabo, čeprav so pripravki za krepitev imunskega sistema pripravljeni tako, da iz njih odstranijo odvajalne učinkovine.

Previdno pri uporabi aloe vere

Notranja uporaba zdravilne aloe vere povzroča drisko, ki lahko močno zniža raven kalija v krvi, lahko pa tudi povzroči napad kolitisa. Za uživanje ni primerna za nosečnice in otroke. Za varno uporabo te zdravilne rastline je najbolje, da jo uporabljate v kozmetične in zdravilne namene, predvsem za zdravljenje problematične, vnete kože in pri lažjih opeklinah.

Viri:
Jane Alexsander, Zdravimo se z naravo
Michael Peters, Domači zdravnik