Naš vsakdan si težko predstavljamo brez surove nafte.  Najdemo jo v obliki bencina, dizelskega goriva, mazalnih olj, plastike itd. Mnogi pa se ne zavedajo, da se surova nafta uporablja tudi v kozmetiki. To sestavino, povzeto pod izrazom mineralna olja, pogosto najdemo v običajnih kozmetičnih izdelkih, kot so palčke za balzam za ustnice, kreme ali otroški izdelki.

Imena po INCI-ju: Paraffinum Liquidum, Petrolatum, Vaseline, Cera Microcristallina, Paraffin Oil

Mineralna olja v kozmetiki – alternativa je naravna kozmetika

Mineralna olja in proizvodnja za kozmetične namene

Ko ljudje govorijo o mineralnih oljih, se običajno sklicujejo na izdelke, kot so bencin, dizelsko gorivo, kerozin, težko olje, kurilno olje in maziva iz surove nafte. Za kozmetiko se uporablja tako imenovano belo olje (ali parafinsko olje), ki pa spada tudi v skupino mineralnih olj.

Za pridobitev tega belega olja je treba izvesti zapletene tehnične postopke, npr. katalitsko hidrogeniranje in rafiniranje oleuma. S tem se odstranijo številne sestavine surove nafte in na koncu ostanejo skoraj izključno alkani. To so nasičeni ogljikovodiki.

Mineralna olja in njihove prednosti v kozmetiki

Proizvajalci običajne kozmetike zelo radi uporabljajo mineralna olja, saj ponujajo številne prednosti pred rastlinskimi olji. Vedno imajo enako kakovost, saj niso izpostavljeni naravnim in sezonskim nihanjem, ki se pojavljajo pri rastlinskih oljih. Prav tako jih je enostavno obdelati in imajo dolgo življenjsko dobo.  Mineralna olja so bistveno cenejša od rastlinskih olj – to je glavni faktor, zakaj so mineralna olja zelo pomembna za masovno pridelavo kozmetičnih artiklov.

Druga prednost mineralnih olj pred rastlinskimi je dejstvo, da mineralna olja tako rekoč ne povzročajo alergij.

Okluzivni učinek mineralnih olj je včasih koristen za zelo suho kožo. Mineralna olja ostanejo na koži in tam tvorijo tesnilno plast, skozi katero vlaga ne more več zlahka uhajati. Tako koža izgleda lepše, postane mehka in gube, ki jih povzroči suhost, izginejo. Ta učinek pa je le začasen in poneha, ko prenehate uporabljati negovalne izdelke na osnovi mineralnih olj. Ta efekt lahko zelo hitro opazite predvsem pri uporabi mazil za suhe ustnice. Temu v tujini rečejo tudi “Labello Efekt”. Zdi se, da so ustnice bolj suhe kot pred uporabo, tako da smo prisiljeni pogosteje negovati svoje ustnice in tako govorimo o “odvisnosti od Labella”.

Mineralna olja v mazilih za ustnice

Kritika uporabe mineralnih olj v kozmetiki

Zanimivo je, da so nekatere prednosti mineralnih olj tudi njihove slabosti. Zaradi močnega zadrževanja vlage mineralnih olj je koža na začetku videti dobro. Dolgoročno pa različni celični procesi potekajo slabše. Procese regeneracije kože lahko upočasnimo in koža postane vedno bolj suha. Tako nastane pravi začaran krog: koža se izsuši, če krema ni bila nanesena in jo morate znova in znova nanašati.

Tudi če se veliko potite (npr. v vročih dneh, med športom itd.), se je v kozmetiki bolje izogibati mineralnim oljem, saj preprečujejo, da bi se znoj dobro odvajal. To lahko privede do majhnih mehurčkov, napolnjenih s tekočino, imenovanih toplotni mozolji.

Poleg tega mineralna olja dejansko ne naredijo nič drugega kot to, da zadržujejo vlago. Ne vsebujejo antioksidantov, blažilnih snovi za kožo, mineralov, vitaminov ali hranil, ki prodrejo v kožo in tam delujejo. Posledično koži ne prinesejo nadaljnjih koristi.

Ne glede na dvomljiv učinek na kožo pa imajo mineralna olja tudi druge težave. Na primer, Stiftung Warentest je že pred časom odkril, da so mineralna olja v kozmetiki zelo močno onesnažena z MOAH (aromatski ogljikovodiki mineralnih olj) in MOSH (nasičeni ogljikovodiki v mineralnih oljih).

Kaj vemo o MOAH?

Do zdaj so o MOAH poročali predvsem v povezavi s hrano. Leta 2012 je Stiftung Warentest odkril, da čokolada v adventnem koledarju vsebuje sestavine mineralnega olja. Pravzaprav je že dolgo znano, da lahko embalaža za živila sprošča mineralna olja, npr. barva iz tiska. Evropska agencija za varnost hrane (EFSA) klasificira MOAH substance kot “potencialno zaskrbljujoče”, ker so lahko rakotvorne. Zato priporoča, da se v celoti izogibate uživanju MOAH.

Poleg MOAH so v nekaterih kozmetičnih izdelkih našli tudi MOSH (nasičeni ogljikovodiki iz mineralnih olj). Do danes ni dokazov, da bi bila ta snov lahko rakotvorna. Vendar pa obstajajo študije, ki kažejo, da se lahko kot majhne globule odložijo v človeško maščobno tkivo in v organe, kot so jetra, vranica in bezgavke.

Za primerjavo: v testu je bila najnižja vrednost MOAH za lepotne izdelke 0,005 odstotka. To je osemkrat več kot v adventnih koledarjih. Nekateri naftni proizvodi vsebujejo devet odstotkov MOAH – to je 15.000-krat več kot v hrani.

Iz tega razloga Stiftung Warentest odsvetuje uporabo nege za ustnice na osnovi mineralnega olja. Poudarja tudi, da bi kreme lahko na primer v usta prišle tudi prek rok.

Ali se MOAH lahko absorbirajo skozi kožo?

O tem trenutno obstajajo različne izjave: The Stiftung Warentest kritizira, da do zdaj običajno uporabljene metode niso primerne za testiranje. Za njihove rezultate testov je bila v nadaljevanju razvita metoda za odkrivanje MOAH v hrani.

IKW (nemško Združenje za nego telesa in detergentov) zavrača pomisleke Stiftung Warentesta: »Potrošniki lahko brez obotavljanja uporabljajo kozmetične izdelke, ki vsebujejo mineralna olja. Varnost potrošnikov je zelo pomembna za proizvajalce kozmetičnih izdelkov. Vse uporabljene surovine je treba temeljito preizkusiti in zanje upoštevati najvišje standarde. Te zahteve seveda veljajo tudi za kozmetične surovine na osnovi mineralnega olja. Številne študije so pokazale, da so mineralna olja kot sestavine kozmetičnih izdelkov varna in neškodljiva za zdravje. Številne študije so pokazale, da nimajo rakotvornih učinkov. » Nadaljuje pa še, da »glede na trenutno kritiko podjetij, ki jih zastopajo v IKW, potrebujejo pojasnila glede metodologije analize, ki jo uporablja Stiftung Warentest.«

Na to temo se je oglasil tudi Zvezni inštitut za oceno tveganja (BfR): »Glede na trenutna znanja in ugotovitve, so potrošniki varni. Mineralna olja ne povzročajo nobenih zdravstvenih tveganj zaradi absorpcije mineralnih olj v kozmetiki skozi kožo,« pravi profesor dr. Dr. Andreas Luch, vodja oddelka za kemikalije in varnost izdelkov. V izjavi pa so priznane tudi “obsežne vrzeli v podatkih: “Na primer, manjka zanesljivih podatkov o absorpciji mineralnega olja skozi kožo, kar se  zlasti lahko odraža pri dolgotrajni in ponavljajoči se izpostavljenosti kože. Poleg tega obstajajo vrzeli v zvezi z možno oralno absorpcijo ogljikovodikov iz šmink ali krem ​​za roke, ki vsebujejo mineralna olja. ”

Mineralna olja in vpliv na okolje

Nenazadnje so tudi mineralna olja v kozmetiki problematična za okolje. Ker ne prodrejo skozi kožo, jih spirate, ko se tuširate ali kopate in tako vstopajo v vodni krog oziroma ekosistem. Zaradi majhnosti jih čistilne naprave ne morejo prefiltrirati in tako na koncu končajo v kopenskih vodah in naši pitni vodi. Ker niso biološko razgradljivi, ostanejo v vodi in jih zaužijemo s hrano in vodo.

ERUi Bio kozmetika brez mineralnih olj

Mineralna olja ne sodijo v kozmetiko, zato vam priporočamo, da se jim tudi izognete. Za vas smo preverili visokokakovostne Bio proizvode podjetja ERUi. Erui  (ERUi Bio Kozmetik ohne Plastik), kot že samo ime pove, proizvaja certificirane ekološke kozmetične proizvode brez plastike. Tudi sama embalaža je biološko razgradljiva in tako nima negativnega vpliva na okolje.

Izdelujejo kozmetiko za obraz (Dreaming Duchess Nachhaltige Bio Gesichtscreme), za moške (Hornwald Bio Gesichtscreme & Aftershave ohne Alkohol), nego ustnic (Purple Bee Bio Lippenpflege ohne Plastik), naravna Bio mila (kot na primer milo za obraz Winter Bio Gesichtsseife ohne Duftstoffe) in še veliko več.

Z njihovimi izdelki smo bili zelo zadovoljni, saj se v njih ne skrivajo mineralna olja, sulfati, silikoni in parabeni. Proizvodi so edinstveni in posebej prilagojeni za suho kožo, kot lahko tudi sami potrdimo.  Vredno je preizkusiti.

ERUi Bio kozmetika brez mineralnih olj

Zaključek

Tudi če je uporaba mineralnega olja v kozmetičnih izdelkih lahko koristna za določena stanja kože, po našem mnenju negativni učinki močno prevladajo nad pozitivnimi.

Zato se je bolje izogibati uporabi mineralnih olj v kozmetiki, zlasti pri izdelkih, ki se nanašajo na ustnice ali na poškodovano kožo. Pri negi dojenčkov in otrok je bolje uporabljati izdelke, ki ne vsebujejo mineralnih olj, saj je njihova zaščitna funkcija kože še šibkejša kot pri odraslih. To je zelo enostavno, če uporabljate certificirano naravno ali ekološko kozmetiko (npr. ERUi).  Uporaba mineralnih olj v certificirani naravni kozmetiki je namreč prepovedana.

ERUi Bio kozmetika brez mineralnih olj

Viri:

https://www.test.de/Mineraloele-in-Kosmetika-Kritische-Stoffe-in-Cremes-Lippenpflegeprodukten-und-Vaseline-4853357-0/