Če želite tudi vi začeti z pisanjem spletnih člankov, morate začeti z zasnovo. V spodnjem članku vam bomo podrobno razložili, kako SEO zasnujemo blog, kje začeti in česa ne smete spregledati.

Kako SEO zasnujemo blog

Kadar začnemo z pisanjem članka moramo najprej določiti naslov bloga. Pri naslovu moramo upoštevati ključne besede, na katere ciljamo in pa temo o kateri bomo pisali. 

Ključno besedo si tudi moramo sami izbrati. Kadar začnemo z pisanjem je boljše če ciljamo na long tail ključne besede, ko pa postanemo bolj izkušeni pa lahko nadaljujemo na generičnih ključnih besedah, ki so veliko težje.

Naslovu bo sledil kratek uvod. Uvod naj bo prilagojen kadar pišemo onsite SEO saj takrat želimo pritegniti čim večjo pozornost. Kadar pa govorimo o offsite SEO pa v uvodu na kratko napišemo o čem je članek, zakaj bi naš članek bralec prebral in kako mu lahko blog koristi. Uvod naj ne bo predolg, prilagajajte ga k velikosti vašega celotnega bloga. 

Po uvodu lahko določimo poglavja. Poglavja naj bodo povezana z glavno temo in je dobro, da v besedilo vstavimo poglavja, ki bodo bralcu pomagala. Dobro je tudi, če začnemo z glavno temo in tem, po kar je bralec prišel in potem dodamo teme, ki bi še bralce lahko zanimale. Podnaslove lahko na začetku naredimo tri in pod vsakega pišemo podteme originalnega besedila. Podpoglavja naj bodo približno enako dolga. 

Primer dobro zasnovane spletne strani SeoPraktik.si spletna optimizacija strani

Na spodnji sliki lahko vidite spletno stran spletna optimzacija strani, ki je dobro SEO zasnovana. To vemo, ker je razdeljena po podpoglavjih in je enostavna ter razumljiva za bralce. Stran ima več poglavij, vsa z primernimi podnaslovi in slikami za boljšo razlago. Stran tudi vključuje slike grafov, da je tema o kateri avtor piše še bolj razumljiva. Stran spletna optimizacija strani Seo-Praktik.si je dober primer dobro zasnovane spletne strani.

kako seo zasnujemo blog

Katera navodila je potrebno upoštevati pri pisanju SEO bloga

Kadar pišemo blog je potrebno upoštevati tri osnovna navodila, to so:

  • pišemo v 1. osebi,
  • pišemo pogovorno in
  • pišemo čim bolj preprosto.

Kadar pišemo članek je zelo pomembno, da bralci razumejo kar berejo. Zato pišemo v prvi osebi. Drugo pravilo je, da pišemo pogovorno, kar pomeni, da ne pišemo v smislu ukazovanja ali spraševanja(razen retoričnih vprašanj na katera bomo sami odgovorili v članku). Zadnjo osnovno pravilo pisanja SEO člankov je, da poskušamo besedilo narediti čim bolj preprosto. Besedilo bi naj bilo napisano, kot da bi bilo namenjeno učencem 6. razreda. Vse kar napišemo razložimo z najbolj enostavnimi besedami in vse tudi razložimo.

Primer upoštevanja pravil zasnove bloga na strani medex.si med

Spodaj lahko vidite stran medex.si med, ki upošteva vsa prej našteta pravila za kako SEO zasnujemo blog. Stran čisto preprosto opiše, kaj prodaja, v prvi osebi in enostavno opiše svoj produkt. Stran je napisana pogovorno in tudi obiskovalcu strani ponudi različne vrste meda, ki jih priporoča. Stran med ima estetičen izgled in je narejena za resnično preprosto uporabo.

kako seo zasnujemo blog

Primeri

Kadar se vprašamo kako SEO zasnujemo blog vidimo, da je v besedilu dobro imeti primere, saj so dobri za razlago in si lahko bralci z njimi pomagajo ter zaradi eksternih povezav, ki jih lahko vključimo v primere. Ti primer naj dobijo h3 podnaslov s sliko primera in kratkim opisom, kar na sliki lahko vidimo. Tako poskrbimo, da bralci razumejo točno o čem govorimo. Primeri so lahko tuje strani, na katerih je možno jasno videti o čem govorimo ali pa strani, ki tudi pripadajo nam, saj si s tem še sami gradimo backlinke.

Še en primer dobro zasnovane spletne strani na strani pohištvo123.si barski stoli

Tukaj je še en primer dobro zasnovane spletne strani, na spletni strani pohištvo123.si barski stoli, ki spet upošteva vsa SEO pravila zasnove. Stran ima besedilo, ki je napisano v prvi osebi in v pogovornem naklonu ter je enostavno za branje. Potem še lahko na strani vidimo ponudbo njihovih produktov barski stoli.

kako seo zasnujemo blog