Tukaj sta opisana pojma jogurt super živilo.

Naravno, učinkovito in celo zelo okusno do vitaminov, mineralov, premagovanja infekcij, kancerogenih sprememb in do boljše prebave.

Nekatera živila so preprosto enkratna, kakorkoli jih pripravite. Vsebujejo malo maščob, so polna vitaminov, mineralov in poleg vsega še okusna. Tokrat vam predstavljamo jogurt.

Osnovno o jogurtu

jogurt super živiloJogurt izvira iz vzhodnega dela Evrope in zahodnega dela Azije. Najpogosteje ga uživamo navadnega ali pomešanega s sadjem, čeprav je uporaba jogurta zelo raznolika; uporabljamo ga lahko kot dodatek juham, omakama, marinadam in polivkam za solate, uporaben pa je tudi kot zdrava osnova za različne napitke.

Do sedaj so ugotovili, da vsebuje jogurt malo maščob, je bogat z vitamini in lajša določene želodčne težave, pomaga v boju z infekcijami in varuje telo pred kancerogenimi spremembami.

Mleku je potrebno dodati samo nekaj družin bakterij, ki spremenijo mlečni sladkor v mlečno kislino. Nato opazujemo strjevanje, ko kislina spreminja proteine v vozle – in zvezda je rojena.

Jogurt je postal najpogostejši prigrizek za ljudi, ki so usmerjeni v zdrav način prehranjevanja, ker vsebuje malo ali skoraj nič maščob. Veliko pa je v njem vitaminov in mineralov: kalcij, kalij, magnezij in fosfat. Skodelica jogurta vsebuje 50 odstotkov več kalcija kot enaka količina mleka in bo zadovoljil tretjino priporočene dnevne količine po tem mineralu.

Jogurt kot sanjsko superživilo

Jogurt pa je več kot samo sanjsko živilo za vse, ki se ne želijo zrediti. Postal je cenjen tudi zaradi svojih zdravilnih učinkov. Šele pred nekaj leti so odkrili njegove sposobnosti, da pomaga v boju proti kancerogenim spremembam v telesnih celicah. Prav tako je jogurt edini primeren mlečni proizvod za tiste, ki imajo težave s prebavljanjem laktoze oziroma mlečnega sladkorja, ker dejansko ne vsebuje laktoze. Hkrati pa je že nekaj časa znano, da aktivne kulture v jogurtu pomagajo h krepitvi našega imunskega sistema in se hkrati borijo proti raznim telesnim infekcijam.

Najbolj znana in učinkovita aktivna kultura v jogurtu se imenuje Lactobacillus acidophilus. Z njeno pomočjo si lahko obnovimo zdravo bakterijsko ravnovesje prebavnega trakta. Večina ostalih aktivnih bakterijskih kultur se uniči v želodčni kislini. Acidophilus pa potuje skozi želodec in se naseli v tenkem in debelem črevesu. V črevesju ta ‘dobra’ bakterija premaguje ‘slabe’ bakterije, ki bi lahko povzročale vnetja. Dobra bakterija se lahko sčasoma celo akumulira v črevesju in nudi trajnejšo boljšo zaščito.

Uživanje jogurta

Uživanje jogurta je še posebej priporočljivo med in po zdravljenju z antibiotiki, ker je potrebno obnoviti določene življenjsko pomembne bakterije, ki so jih poleg napadalnih bakterij uničili antibiotiki.

Jogurt super živilo

Prav vsako živilo, ki ima v svojem imenu besedo jogurt, pa si ne zasluži njegovega ‘super’ statusa. Še posebej razne čokolade z dodatkom jogurta in ostale sladice, ker vsebujejo veliko sladkorja. Ta živila običajno ne vsebujejo nobenih živih kultur bakterij, ker jih termična obdelava uniči.

Super živilo, imenovano jogurt, pa lahko dobimo v vsakem supermarketu oziroma trgovini s hrano. V mnogih receptih ga lahko uporabimo namesto ostalih mlečnih proizvodov kot so maslo ter sladka ali kisla smetana. S tem bomo zmanjšali količino maščob v naši hrani in marsikateri jedi celo izboljšali okus. Še vedno pa je jogurt za mnoge najboljši v kombinaciji s sadjem.

Kako se naredi jogurt? (video angl. 3 mio ogledov)

Ključne besede: jogurt super živilo