V okviru nasvetov iz področja zdravja in pristnega stika z naravo, je seveda logično, da v enem izmed naših blog zapisov, objavimo še kakšen prispevek, ki omenja zdravo in naravno spanje.

Zdravo in naravno spanje

adult-1822498__340Glede na to, da prespimo praktično cca. 30% svojega dne, je spanje, izjemno pomembno, tako iz vidika zdravja, kot tudi iz vidika energije, ki jo želimo imeti za prihodnji dan. Posledično seveda na kakovost spanja, vpliva več dejavnikov.

V osnovi lahko za zdravo in naravno spanje, ki je hkrati kakovostno in sproščujoče ter daje moči za dnevne podvige, stres in napore, dejavnike razdelimo na naslednja:

  • izbor ustreznega ležišča
  • skrb za zdrav spanec

Na samo kakovost našega spanja, seveda vpliva tudi samo okolje, v katerem bivamo in delamo. Pomembno je, da je naše bivalno in delovno okolje zrejeno na način, da je uporabljenih čim več naravnih materialov in izogibanje umetnim masam. Tako lahko, namesto klasične PVC ali akrilne prhe, svojo kopalnico opremimo s stekleno tuš kabino, klasična lesena vrata v stanovanju, pa zamenjamo s steklenimi vrati.

Kako najdemo in izberemo ustrezno ležišče za naši tip spanja?

Pri tem moramo najprej vedeti, da ne spimo vsi ljudje na enak način. Nekateri se pogosto ponoči premetavate, drugi spite na boku, tretji se bolje počutite, če spite na trdem ležišču, itd… Nekaterim odgovarjajo naravni materiali, drugi imajo alergije, tretji svoje, povsem druge specifičnosti pri spanju.

Hkrati na izbor ležišča vpliva tudi prostorska razporeditev posteljnega okvirja, postavitve pohištva v spalnici in drobni detajli, kot so barve sten v spalnici, stil pohištva v spalnici, temperatura v spalnici, ipd…

Kakovostno ležišče, ustrezno za vaš tip spanja, boste tako najlažje našli, predvsem, tako, da opazujete in poslušate svoje telo in občutke.

Ob kakšni vrsti materiala se počutite najbolj lagodno, kakšen spalni položaj vam najbolj ustreza, kakšna je ustrezna temperatura za vaše telo, ob katerih barvah v spalnici se počutite mirno in ostali odgovori pridejo samo, če se znamo poslušati in, če testiramo.

Eden najpogostejših vzrokov za izbor napačnega ležišča, je preprosto ta, da prehitro obupamo nad izborom. Pojdimo v trgovino z ležišči, preverimo ponudbo ležišč na internetu, a nikakor ležišča, ne kupujmo samo na podlagi cene. Iščimo kakovost in ceno hkrati.

Kakovostna ležišča z dobro ceno na trgu ni lahko najti, še posebej, ker je ponudba vzmetnic raznovrstnih materialov in z najrazličnejšimi dodatki resnično pestra, zato včasih zelo pomaga, če preprosto preverite spalne izkušnje kupcev, ki so kupili pri nekom, pri katerem se za nakup ležišča, zanimate tudi sami.

.

Kako čez dan poskrbimo za zdrav spanec?
Gibanje in dobri odnosi so ključ do odgovora…

.

Zdrav in naraven spanec ni nekaj kar pride samo od sebe, ampak si je za slednjega potrebno prizadevati vsak dan, čez cel dan. Zdravo prehranjevanj, skrb za redno gibanje, druženje in zabava z družino kakor tudi druženje in zabava z zaposlenimi, na delovnem mestu, so najbolj očitni dejavniki, za katere porabimo največ dnevnega časa.

In na teh dejavnikih se gradi podlaga za zdrav in naraven spanec.

Naše socialno okolje, vpliva na naše počutje, naše delovno okolje pa na našo delovno vnemo, optimizem, pogled v varno prihodnost in sproščeno delovanje. Le sproščeni lahko svoje naloge, opravljamo zavzeto in brez strahu pred kakršnimikoli napakami. Slednjega se še najbolj zavedajo na najrazličnejših, specializiranih team building delavnicah, kjer z namenom izboljševanja poslovnih rezultatov, podjetij, večino energije posvečajo v dobro in odprto komunikacijo med zaposlenimi, v večjo in trajnejšo motivacijo zaposlenih ter v gojitev ekipnega duha. Gradnja timov, ki si medsebojno zaupajo ter si med seboj pomagajo, se posledično odraža tudi v sproščenem odnosu v družinskem krogu, konča pa z zdravim in mirnim spancem.

Vsako podjetje, ki investira v svoje zaposlene iz vidika gradnje uspešnih medsebojnih odnosov, vam lahko takoj našteje razloge, zakaj so se za gradnjo timov (t.i. team building) odločili in zakaj ga tudi kot rednega prakticirajo, pri svojem poslovanju.

Sproščeni zaposleni komunicirajo med seboj bolj odprto, skupaj iščejo rešitve, se smejijo in zabavajo, se preprosto gibajo več, so bolj motivirani in navdušeni nad svojim delom in preprosto ustvarjajo večjo dodano vrednost.

Ker pa ni nobenega razloga, da na delovnem mestu, ne bi živeli enako kot doma, z enakim, dobrim počutjem, tudi gibanje doma, komunikacija med družinskimi člani, sproščeni odnosi in dobro vzdušje, dodatno prispevajo k bol mirnemu počitku zvečer.

Če je vse čez dan, po domače zapisano ok, bo ok tudi naš spanec. Zdrav in naraven spanec – le, čez dan moramo skrbeti, da bomo darilo v obliki mirnega spanca, dobili sami.

Če pa po drugi strani, ne pazimo s čim se prehranjujemo, ne pazimo na gibanje, ne pazimo na dobre odnose (doma in v službi), pa je malce iluzorno pričakovati, da bomo spali zdravo in mirno, ali ne?

Oznake besed: zdravo in naravno spanje