Če tole berete, boste v kratkem najbrž podarili kakšen šopek cvetja kot izraz ljubezni in naklonjenosti.

A kako izbrati popoln  šopek rož ? Kakšna naj bo cena, velikost in izgled? Kakšna pravila morate upoštevati? V nadaljevanju vas s pomočjo 5 preprostih vprašanj popeljemo do popolnega šopka. 

Pa začnimo … 

Za kakšno priložnost izbirate šopek cvetja?

Izbira šopka rož je v prvi vrsti odvisna od priložnosti, za katero ga potrebujete. Gre za otroški rojstni dan, obletnico poroke ali žalno slovesnost? Že sama priložnost vam okvirno pove, kakšen šopek rož izbrati. Vaš šopek je lahko vesel, prazničen, žalosten, romantičen ali diskreten. 

Odvisno od sporočila … 

Kaj želite, da vaš šopek rož sporoča?

Vsak šopek rož prenaša določena sporočila. Vprašanje za vas: Kaj bi vaš šopek cvetja rekel, če bi lahko govoril?

Nekaj (najbolj pogostih) primerov in sporočil:

💘  Obožujem te, hvala, ker si.

😢  Oprosti mi. Res, res mi je žal. 

🖤  Iskreno mi je žal, da ste izgubili ljubo osebo.

🎉  Vse najboljše za rojstni dan! 

🙃  Hej, hvala, ker si. Želim ti lep dan, kar tako, malo za hec.

👏  Čestitke ob menjavi službe! You rock! 

To so najbolj pogosta sporočila, ki jih “prenašajo” šopki. Seveda obstajajo še mnoga druga, bolj unikatna. Vaše sporočilo lahko tudi zapišete na posebno kartico, ki jo priložite šopku. 

Ko ugotovite, kaj želite s šopkom rož sporočiti, je čas za naslednje vprašanje.

Kakšne barve naj bo šopek cvetja?

Tudi barva je odvisna od sporočila. Včasih so glede podarjanja cvetja veljala stroga pravila, ki so danes manj pomembna. Najbolj znano je bilo pravilo o poklanjanju parnega / neparnega števila cvetov v šopku. Veljalo je, da je parno število cvetov namenjeno pokojnikom. Poznamo tudi pravila glede izročanja šopka. Še vedno velja, da šopek izročimo ob prihodu in ga odvijemo iz zaščitnega papirja. Zapovedi, vezane na barve, so danes manj stroge, kot so bile v preteklosti.

Kljub temu pa različne barve še vedno povezujemo z različnimi čustvi. Rumena izraža moč prijateljstva, rdeč  šopek cvetja pa ljubezen in naklonjenost. Pisani šopki rož so darilo za vse priložnosti in osebe, temni odtenki pa so rezervirani za žalovanje. 

kako-izbrati-sopek-cvetja

Pri izbiri šopka cvetja je najpomembnejši dejavnik priložnost, ob kateri ga boste podarili. Ta narekuje velikost, barvo, izbor rož ter ceno.

Do popolnega šopka rož vas ločita le še 2 vprašanji … 

Koliko € za šopek rož? 

Znesek, ki ga boste odšteli za cvetlično presenečenje, je giba med 20 in 80 €. Odvisna je od tega, kako “bogat” šopek želite. Če gre za veliko in pomembno priložnost, podarite nekoliko večji in bolj košat šopek. Če pa ga poklanjate zgolj kot malo, simbolno presenečenje, bo šopek za 20 € povsem dovolj. 

Cena je odvisna tudi od same izbire rož, ki jih želite v šopku. Nekatere rože so redkejši primeri, zato se jih težje dobi. 🌷  Njihova cena je zato nekoliko višja. Določene cvetlice so vezane na sezono (npr. potonike so na voljo od marca oktobra), zato je izven sezone njihova višja.

sopek-cvetja-pisan

Povprečna cena šopka znaša okrog 40 €. Za večje šopke s posebnim, nenavadnim cvetjem boste morali odšteti nekoliko več denarja.

Kakšen bo način dostave?

Zadnje vprašanje je bolj logistične narave. Kdaj boste šopek predali? Boste to storili osebno? Ga boste kot presenečenje poslali po pošti? Ga bo namesto vas izročil kdo drug? 

sopek-presenecenja

Zadnji korak pri izboru šopka rož je odločitev o tem, kako, kje in kdaj boste šopek predali.

Kakorkoli že, poskrbite, da bo šopek rož ostal čim bolj svež. Med čakanjem ga položite v vazo z vodo, da ne ovene. Če pa ga boste poslali v paketu, to raje zaupajte strokovnjakom –  spletnim cvetličarjem.

Sedaj imate odgovore na 5 ključnih vprašanj, ko gre za izbiro šopka. Če jih poveste cvetličarju, ki vam bo šopek pripravljal, mu boste zelo olajšali delo. Sebi pa boste prihranili zadrego in skrbi pri izbiri tistega pravega, sanjskega šopka.