čiščenje jeter s pegastim badljemČiščenje jeter s pegastim badljem lahko opravimo s pripravki iz plodov rastline. Običajno uporabljamo pripravke, ki so enostavni za uporabo in imajo dobro absorpcijo.

Najbolj priljubljeni pripravki so tekoči ekstrakt pegastega badlja, dražeji, kapsule, kompleksi, tablete in tinkture. Silybum marianum ima pomembno vlogo pri zaščiti in čiščenje jeter. Strokovnjaki priporočajo uživanje pri toksičnih okvarah jeter in kot pomožno terapijo pri kroničnih vnetnih obolenjih jeter in cirozi jeter.

Kdaj je priporočljivo opraviti čiščenje jeter s pegastim badljem?

Čiščenje jeter s pegastim badljem opravimo pri zamaščenih jetrih, ki so posledica nalaganja maščobe v jetrne celice. Kadar je prizadetih več kot polovica celic, lahko pride do maščobne okvare jeter. Najpogostejši vzroki so predvsem prevelika vsebnost nasičenih maščob v hrani in pretirano uživanje alkohola.

 

Obolenja jeter povzročajo tudi nekatera presnovna obolenja, kot je sladkorna bolezen. V modernem času, je pogost vzrok za maščobno okvaro jeter tudi debelost.

 

čiščenje jeter

Uporaba pegastega badlja pri toksičnih obolenjih in cirozi jeter

Med toksična obolenja jeter spadajo vse okvare jeter, ki jih povzroča stik s strupenimi snovmi. To so predvsem zdravila, alkohola in strupi, s katerimi pridemo v stik na delovnem mestu ali v domačem okolju.

Kronično prekomerno uživanje alkohola se začne že pri zelo majhnih količinah alkohola dnevno. Pri moških je ta meja 60 gramov alkohola na dan in pri ženskah približno 20 gramov. Pri moških je to 3/4 litra vina ali 1,5 l piva, medtem ko je pri ženskah 1/4 l vina in 500 ml piva.

 

 

Ciroza jeter je neozdravljiva okvara jeter, ki omeji njihovo delovanje. Jetra se zabrazgotinijo in skrčijo. Najpogostejši vzrok je kronično prekomerno uživanje alkohola, čemur sledijo virusne infekcije, ki jih poznamo pod imenom hepatitis.

razstrupljanje jeter

Simptomi pri cirozi jeter so kronična utrujenost, šibkost in pomanjkanje koncentracije. S kliničnega vidika se spremenijo tudi jetrne vrednosti, to so koncentracije jetrnih encimov v krvi. Pri cirozi jeter priporočajo uživanje tekočega ekstrakta pegastega badlja, kot pomožno terapijo, ki je podpora kliničnemu zdravljenju. (1)

Plodovi pegastega badlja se uporabljajo tudi kot proti sredstvo pri zastrupitvah, pri nas so najpogostejše zastrupitve z zeleno mušnico. Končni pripravki iz pegastega badlja so bolj učinkoviti kot sveža rastlina. (2)