Vsi, ki jih muči bolezen suhih oči, vedo, da gre za precej kompleksno težavo. Marsikdo se posebej težko spopada s tem, ko se mu zgodi zagon bolezni suhih oči in se vedno znova sprašuje, kako postopati, da bi ta čim prej minil.

Bolezen suhih oči sicer ni edina, ki poteka v zagonih. Veliko je takih, pri katerih se simptomi na vsem lepem pojavijo in vztrajajo nekaj časa. V nadaljevanju najdete nekaj nasvetov, kako se spopasti z neprijetnim kopičenjem simptomov, povezanih s suhimi očmi.

zagon bolezni suhih oči pri starejši ženski

Zagon bolezni suhih oči ter umetne solze in hladni obkladki

Včasih lahko prav začutite, da se bliža zagon bolezni suhih oči, pri katerem dnevni rituali preprosto več ne zadostujejo. Morda opazite, da so oči bolj rdeče kot ponavadi, občutek suhosti pa je še hujši kot ob običajnih dnevih.

V takih primerih svetujemo, da uporabite kapljice za oči, ki vam jih je predpisal zdravnik. Morda so to antibiotične kapljice, morda celo blagi kortikosteroidi.

Vsekakor je vredno na oči položiti tudi hladen obkladek, ki bo nekoliko umiril razdražene oči. Svetujemo tudi, da se večkrat na dan kot običajno poslužite kapljic za oči oz. umetnih solz. Če jih ponavadi uporabljate petkrat na dan, nikar ne oklevajte in kapljice uporabite tudi do desetkrat na dan. A nekaj morate vedeti: če kapljice uporabljate tako pogosto, morate biti nujno pozorni na sestavine vaših kapljic. Te ne smejo vsebovati konzervansov, ki lahko oči elo dodatno razdražijo. Uporabljajte blage kapljice s hialuronsko kislino in trehalozo, kot so na primer kapljice za oči Thealoz Duo.

Morda se vam bo včasih zdelo, da kljub številnim kapljicam olajšanja ni od nikoder. V tem primeru lahko uporabite hladen obkladek namesto toplega. Marsikdo čuti veliko olajšanje z uporabo hladnih obkladkov, saj ko je zagon bolezni suhih oči najhujši, ti pomagajo nekoliko ublažiti pekoč občutek in bolečino. Mrzle obkladke uporabite vsaj dvakrat na dan.

Je rešitev lahko tudi sprememba prehrane in več vode?

Ko imate zagon bolezni suhih oči, očesni strokovnjaki ponavadi priporočajo tudi spremembo življenjskega sloga. Poudarjajo pomen pitja tekočine – če se le da, naj bo to voda. Priporočljivo je spiti do 3,5 litra vode na dan. Sliši se veliko, a vaše telo v takih trenutkih potrebuje res veliko tekočine.

Tudi hrana lahko pomaga pri premagovanju zagona bolezni suhih oči. Bodite pozorni, da uživate protivnetno hrano in se strogo izogibate procesiranih jedi, kot sta cvrtje in jedi z veliko sladkorja.

Pripravili smo vam seznam protivnetnih živil, ki vam lahko pomagajo pri premagovanju simptomov suhih oči. A bodite pozorni: smotrno je, da tovrstno hrano uživate vsak dan in ne samo takrat, ko se simptomi poslabšajo. Samo dolgotrajno uživanje pravega goriva za telo lahko prinese dobre rezultate. To so najboljša protivnetna živila:

  • paradižnik
  • paprika
  • oljčno olje
  • zelena listnata zelenjava, npr. špinača, ohrovt in blitva
  • oreščki, npr. mandlji in orehi
  • mastne ribe, npr. losos, skuša, tun in sardine
  • sadje, npr. jagode, borovnice, češnje in pomaranče

zagon bolezni suhih oči lahko omilimo z zdravo prehrano

Zakaj je pomembno, da imate siceršnje bolezni pod kontrolo?

Simptome suhih oči lahko še poslabšajo določene sistemske bolezni, kot je diabetes. Sladkorna bolezen vpliva na tkiva v očeh, zlasti drobne žilice in živce, kar ima za posledico lahko neprijetne simptome suhih oči.

Zato je izredno pomembno, da imate vedno pod kontrolo sladkor v krvi, kar bo pripomoglo tudi k manjšemu občutku suhih oči. Kadar čutite, da prihaja zagon bolezni suhih oči, še posebej natančno pazite na vse, povezano s sladkorno boleznijo, da boste preprečili hude simptome in težave zaradi suhih oči.

Suhe oči so kronična težava, ki poteka v zagonih. Po obdobjih brez simptomov lahko sledijo obdobja poslabšanja bolezni, ko so simptomi hudi. Ta lahko trajajo tudi do več dni. Če imate pogoste zagone, poskrbite da se boste držali rutine glede nege oči in poskrbeli za zdravo prehrano, dovolj tekočine in čim manj stresa.