kokosovo olje za obrazKokosovo olje za obraz uporabljamo za nego suhe in poškodovane kože. Kokosovo olje pridobivajo iz kokosa, ki je plod palme Cocos nucifera. Olje ima izredno prijeten vonj in je pogosto uporabljeno v izdelkih naravne kozmetike in v živilski industriji. Bio kokosovo olje ima naravni zaščitni faktor tri ali štiri, ki nas naravno ščiti pred soncem.

V Indiji ženske to čudovito olje množično uporabljajo za nego las, saj jih globinsko nahrani in naredi bleščeče. Uporaba kokosovega olja je resnično vsestranska, najbolj priljubljeno je kokosovo olje za kožo in kokosovo olje za lase.

Olje se pri nižjih temperaturah strdi, takrat tudi pogosto uporabimo izraz kokosovo maslo ali kokosova mast. Vsi izrazi so pravilni, saj ima kokosovo olje različna agregatna stanja, pač odvisno od temperature, kjer ga hranimo.

Kakšne koristi nam prinaša kokosovo olje za obraz?

Kokosovo olje je primerno predvsem za nego suhe in poškodovane kože. Olje kožo nežno navlaži in pomaga zadrževati vlago. Kokosovo olje deluje protivnetno, zato ga lahko uporabljamo tudi za razdraženo kožo. Lahko ga nanašamo neposredno na obraz in konice las, lahko pa ga dodamo tudi v kremo za obraz. Kremo za obraz si lahko pripravimo tudi sami in dodamo nekaj negovalnega kokosovega masla. (1)

kokosovo olje

Recept za kremo za obraz z dodatkom kokosovega olja

Za izdelavo kreme za suho kožo, potrebujemo skodelico hladno  stiskanega  kokosovega olja, 2 dkg čebeljega voska in polovico skodelice prekuhane vode. V posodo najprej vlijemo kokosovo olje in čebelji vosek in jo postavimo na vodno kopel. Pri pripravi kreme moramo vedeti, da se vosek težko očisti iz posode, zato uporabimo takšno, ki jo bomo lahko zavrgli.

kokosovo olje namesto kreme

Ko se vosek stopi in olje dovolj segreje, posodo odstavimo iz parne kopeli. Z mešalnikom vsebino počasi mešamo in po kapljicah dodajamo prekuhano vodo. Vode ne smemo dati preveč, najbolje samo pet žlic. Pri pripravi kreme lahko vodo tudi izpustimo, a s tem kremi odvzamemo svilnato strukturo.  (2)

Sestavine mešamo toliko časa, da se ohladijo in krema je gotova. Prelijemo jo v steklen lonček in jo porabimo v dveh mesecih.